Til en fantastisk hyggelig aften for nylig ville værten gerne drikke andet end Riesling! Læs resten af aftenen her med Riesling. Da han også ville stå for hovedretten, så blev det accepteret. Jeg vidste at manden havde en forkærlighed for vinene fra Peter Sisseck, men at vi denne aften skulle igennem 3 herlige kander fra mesterens hånd, var en behagelig overraskelse.
Maden var oksemørbrad og lammemørbrad. Marineret med en god del krydderurter og hvidløg. Hertil spansk inspirerede kartofler med sesam, chili og olie, samt en gang svampe i sauce. Dejlig solid, og meget velsmagende mad, ovenpå et par lette forretter.
Peter Sisseck er der skrevet lange artikler om andetsteds, og jeg henviser gerne til Vinavisen, med en lidt gamle blå bog . Se også det nyeste nummer af Gastro her er der et herligt interview med Peter Sisseck. Jeg elsker hans holdning til at lave vin og hvilken smag han vil bring fokus på. En lille kommentar til diskussionen om naturvin kommer lige på banen med dette herlige citat:
”Vin bliver kun til vin i samarbejde og samspil med mennesker” med henvisning til at slutresultatet af gæret druemost ikke er vin, men vineddike.
Læs interviewet og bliv lidt klogere på manden, vinen og området Ribera del Duero.
Fokus her bliver på vinene. Flere af dem har jeg smagt før, ganske kort. Det her blev første mulighed for at sidde og nyde dem over lidt længere tid. Jeg tog ikke noter på aftenen, så det er mere indtryk dagen derpå.
2005 QS, Vinas Vega del Duero, Vino de la Tierra de Castillo Y Leon – et yderst interessant projekt fra Peters side. Han er delvis ejer og styrer vingården. Vinmarken er beplantet i 1998 med flere forskellige sorter, mest Tinto Fino (Tempranillo). Vinmarken har fra dag ét været drevet efter biodynamiske principper. Måske er dette med til at skabe meget harmoniske og intense vine fra unge vinstokke? Vingården ligger lige udenfor det officielle Ribera del Duero, derfor den lavere klassificering.
Tæt i glasset med indtryk af peber og saftig fedladen mørk frugt. En smag hvor sort skiffer karakter i kombination med sorte modne blommer spillede førsteviolin. Et rigtig dejlig glas vin, hvor kombinationen mellem den kraftfulde frugt og en luftighed i strukturen gav et glas vin med stor fornøjelse.
2001 Flor de Pingus, Ribera del Duero – en klassiker efterhånden, men yderst interessant smage med 10 år på bagen. Det er andenvinen fra Pingus, men absolut en vin der plejer at levere topkvalitet for hver en krone. Her var jeg nok bedre forberedt på hvad der ville komme og nød det.
Indtrykket var balance først og fremmest. En stor vin, der har fundet ro i flasken. Det her smager i retning af stor Bordeaux og tanken bliver på ingen måde ført til spansk vin. Flot rød frugt med solbær og brombær, der vokser nuancer frem af cigarkasse og mørk chokolade. Typiske noter der udvikles som sekundærer aromaer i store rødvine, fra flere forskellige distrikter.
2007 Hacienda Monasterio, Ribera del Duero – ejendommen der trak Peter Sisseck til området og stedet hvor han stadig er direktør og laver vinen. En vin hvor niveauet holdes rigtig højt, med en kommerciel mængde vin for øje, uden at gå på kompromis med kvaliteten. Denne vin plejer altid at sidde lige i skabet og give god kvalitet for pengene.
Denne aften kom den hurtigt på bordet og blev smagt direkte fra flasken. Sort og saftig i stilen. Her var nærmest sydlige Rhone toner af sort peber og sorte brombær pillet i skovbunden. Meget tæt i smagen med intensitet og stadigvæk en kølighed og mineralitet der giver friskhed. En vin der fungerede, men som nok blev knækket lidt ung.
En meget spændende aften, hvor disse 3 vine gav et godt og smukt udtryk for hvad Ribera del Duero kan tilbyde. Når Peter Sisseck folder tangentstokken, så er resultatet flot. Jeg vil se frem til den dag, hvor jeg skal smage Pingus…
Hej Frederik.
Det lyder til at være en spændende smagning. Jeg har kun god erfaring fra Ribera del Duero. Jeg har fået flere fra området, men kan tydelig huske Miros de Ribera, som jeg anmeldte her:
http://druerne.dk/2011/04/formidabel-spansk-roedvin-til-billig-penge/
Maden ser desuden rigtig lækker ud. 🙂
God weekend.
Hej
Vi er lidt forelsket i Hacienda Monasterio 2009 og vil så prøve Flor de Pingus.
Jeg har købt en kasse 2012 – men er ret meget i tvivl om hvor længe jeg bør lade den ligge før jeg prøver den første.
Den er vel lige ung nok endnu ?
Har stor glæde af din side og viden.
Hilsner Erland
Hej Erland
Undskyld det sene svar. Lad du endelig Flor 2012 ligge lidt endnu. Det største problem med den vin, er at den smager godt fra den er tappet og ca. 10 år frem. Størt glæde får du nok efter ca. 8 år, er mit bedste bud.
Tak for de pæne ord og god fornøjelse med denne og andre gode vine.
Hilsen
Frederik
Jeg har en kasse Flor de pingus fra 2001. Skal jeg sælge den eller drikke den?
Drik, altid drik. Den må være ved at være perfekt moden.