Nytårsaften er altid en helt speciel aften, eller det er i hvert fald altid jagten på en speciel aften. I år var vi sammen med 2 gode vennepar og de af vores børn der stadig kan nyde de gamles selskab. Det var en dejlig aften, hvor der måske var lidt for meget mad. Heldigvis var alle retter yderst vellykkede og vinmatch fungerede glimrende hele aftenen.
Menuen blev sat og udviklet over den sidste måned, vinene satte jeg til fra samlingen, på dagen.
2002 Charles Mignon, Comte de Marne, Grand Cru, Champagne – en klassiker fra Skjold Burnes sortiment. I denne gode årgang fremstod den med stor dybde og kompleksitet. Flere autolytiske noter end frisk frugt.
Varnier Fanniere, Cuvée St. Denis, Brut, Grand Cru, Champagne – en Champagne jeg ikke havde prøvet før, men indkøbt fra min favorit vinhandler i Jylland, så burde den være rimelig sikker. Helt klar i glasset med stor friskhed og smagsintensitet. Hvide ferskner, blomster og grønne æbler. En anelse anis som gav en fin kant. God stil, som jeg med glæde ville drikke igen.
Til disse Champagner var der foie gras med havtornmarmelade, roquefortcreme med nød i honning, fasanpate med trøffel og sidst men ikke mindst 2 dusin østers som vi tog med syltede rødløg og citron.
2011 Markus Molitor, Riesling Spätlese, Zeltinger Sonnenuhr, Mosel – en af mine yndlingsvine i sortimentet hos Otto Suenson. Jeg havde egentlig tilpasset retten med tun til vinen, og det passede ganske glimrende, eneste anke var at det ikke var en magnum flaske. Høj frugtsyre og meget intens i smagen. Noter af tropisk frugt og høj mineralsk fornemmelse. Stadig alt for ung.
Hertil soya/limemarineret tun på chilicreme med mango. Fed kombination, som sagtens kan gøres med endnu større kant.
Berlucci, Rosé, Franciacorta – en gave fra da jeg var med til at vinde DM iblindsmagning, ganske passende at den er med til at fejre denne aften. Fin renhed i frugten og dejlig harmonisk. Havde dybde nok til at følge retten, som håbet.
Laks og kammusling, rimmet og serveret med urtecreme og smørstegte hasselnødder.
2007 Wente Vineyards, Chardonnay, Nth degree, Karl Wente, Livermore Valley – at matche til hummersuppe kræver intensitet, og gerne tyngde. Det ved jeg at denne topcuvée fra Californien kan levere. En gave fra da Karl Wente, da han besøgte os i Skjold Burne. Leverede fuld fedme, ganske som bestilt. Flot balance og en herlig vin.
Hummersuppe som smagte guddommeligt, intens og cremet.
Til hovedretten havde jeg valgt 3 rødvine.
2009 Alain Graillot, La Guiraude, Crozes-Hermitage – værten har et stort kærlighedsforhold til Tain by og især vinene fra Crozes-Hermitage, hvad er så mere naturligt end at medbringe en af de bedste vine fra appellationen? Stor dybde, modne blommer, sort lakrids og veldefineret frugtsyre. En stor årgang, der stadig er for ung til at vise alt. Den bør nok væreminimum 10 år inden den åbnes. En fornøjelse at drikke med den fine balance mellem moden frugt og friskhed.
2010 Château de Cayx, Cuvée Majeste, Cahors – en voldsom vin, som sælgeren havde anbefalet at åbne god tid i forvejen. Jeg åbnede midt på dagen og gav 3 timer på karaffel.
Denne vin havde jeg købt fordi jeg er inviteret til bogpræsentation af Chateau de Cayx, på Fredensborg Slot. Inden man skal mødes med vinmageren, så er det passende at få smagt seneste årgange af vinen.
Helt sort i glasset, men i rigtig flot balance. Drevet af sorte modne brombær og høje udslag af både tannin og frugtsyre. Med en del luft gik tingene i balance, men man skal absolut være tilhænger af kraftfulde vine. Helt intens i eftersmagen, der blot udviklede mere kompleksitet med tiden i glasset. En stor vin, som det bliver sjovt at følge de kommende år. Det er som nævnt flere steder sye tider på Château de Cayx – tid til stor vin!
2004 Peter Lehmann, Shiraz, Stockwell Road, Barossa Valley – en cuvée af 2 marker med optimal beliggenhed i Barossa. Med 10 år på bagen blev denne taget på et godt tidspunkt. Blød og cremet struktur med dyb rød frugt og lidt lakridsnoter. Som ofte hos Lehmann en flot balance mellem den modne frugt og den balancerende syre, der giver en elegant vin. Klart oversøisk i sit præg, men med en friskhed så man kun kan nyde den.
Disse 3 store vine fik lov til at kæmpe med en fantastisk Beef Wellington, hertil rodfrugter og salat. Perfekt stegt kød og herlig indpakning.
2011 Fritz Haag, Riesling, Auslese, Brauneberger Juffer Sonnenuhr, Mosel – den anden af mine to favoritproducenter i Mosel. At åbne en auslese så unge, bør give røvfuld. Den stod glimrende til maden og havde alle de aspekter man kan forvente af denne topvin, men selv med 10 timers luft viste den kun en brøkdel af sit potentiale!
Tarte tatin og creme brulee var det sidste til at fylde op i vommen. Tusind tak til alle de dygtige kokke!
Samlet ser en super hyggelig aften, som blev sluttet af med lidt flere bobler og en tranebær-mojito! Godnat og sov godt Kreutzer!
Rigtig godt nytår til dig og dine. Håber at 2015 vil blive ved med at bringe gode oplevelser i min retning!
Hej Frederik,
Tak for læsning på din blog som jeg nu har fulgt igennem nogle år:) Champagne-delen er specielt interessant for mig da jeg er lidt af en “nørd” på området…
Spændende at læse dine noter til din Nytårsaften 2014 – herunder hvad du skrev om: Varnier Fanniere, Cuvée St. Denis
Jeg vil ikke spamme din blog med reklame (kunne ikke finde en mailadresse til dig her på bloggen), men vil blot som en service nævne at du ikke behøver at tage til Århus for at få disse gode dråber:) prøv at gå ind på nordiskchampagnesyndikat.dk hvor vi har ham i vores sortiment. Du er velkommen til at kontakte mig såfremt du vil høre mere om vores producenter og de forskellige flasker..
Med vinøse hilsner,
Andreas Eggers-Lura
Hej Andreas
Jeg var sikker på at Bichel havde agenturet på denne, men tak for info. Jeg er af uransagelige årsager ikke stødt på Jeres firma før, men vil kigge på det.
Tak for kommentar og hygge
Frederik