I denne uge afholdt vi årets store Bourgogne smagning i vores butik i København. Dette er vinene vi smagte og mine indtryk af vinene. Er det farvet, ja det er det nok. Det er ligeså meget noter til mig selv, så jeg kan huske vinene.
2012 årgangen for rød Bourgogne viser rigtig gode takter og samlet set er alle vinene denne aften flotte. Rigtig fin tanninstruktur og cremet i strukturen. Meget givende, især i duften, smagen er stadig lidt stram. Sikker på at vi samlet set får en glimrende årgang, når de får lidt tid i flaskerne.
2012 Domaine Tollot-Beaut, Bourgogne – intens og god koncentreret frugt, høj frugtsyre der holder elementerne samlet lidt. Giv den tid, så skal den nok blive god.
2012 Domaine Joblot, Servoisine 1’er Cru, Givry – mørk frugt med kraftfuld floral stil. Dejlig rustik med jord og chokolade. Stadig til den tørre side, men med stor dybde bagved.
2012 Domaine Jacques Prieur, Champs-Pimont, 1’er Cru, Beaune – fremstår rimelig grøn i frugten, som den ofte gør som ung. Den vil dreje sig rundt om sin egen akse og blive fint fokuseret, men lige nu ikke den store fornøjelse.
2012 Mongeard-Mugneret, Les Narbantons, 1’er Cru, Savigny-les-Beaune – åben og køreklar med så fin præcision i frugten, der holdes helt stram af syren. Læskende, saftig og lækker.
2012 Hubert Lignier, Tres Girard, Morey-Saint-Denis – mørke dybe noter og ikke særlig åben. Meget balancerede elementer, samt tannin og syre. Balance, der bare fortsætter med at udvikle sig.
2012 Domaine Lecheneaut, Les Charrieres, 1’er Cru, Morey-Saint-Denis – bred frugt, lidt ristet fad med frugten bestemmer klart. Der kommer fin sort skiffer mineralitet frem og understreger kompleksiteten i frugten. Utrolig charmerende i stilen og allerede nu en stor fornøjelse. For mange en af aftenens bedste vine.
2011 Georges Roumier, Les Combottes, 1’er Cru, Chambolle-Musigny – 2011 årgangen, da vi ikke fik tildelt nok i 2012 til at Roumier kunne deltage med den. Denne startede helt lukket og viser at de bedste ’11ere er ved at lukke ned. Den kom senere på aftenen med finesse og typisk elegant Roumier frugt.
2012 Michel Magnien, Fremieres, Chambolle-Musigny – vinen der kunne skille vandene. Meget kraftfuld og intens i stilen, her er sorte bær og dyb rumlen i glasset. Elegancen ligger længere væk og det her fremstår mere som en Magnien end en Chambolle. Lækker vin i min bog, men anderledes.
2012 Robert Chevillon, Les Saint Georges, 1’er Cru, Nuits-Saint-Georges – bred og flot struktureret frugt. Frugten var klart den mest imponerende komponent her, muligvis flotteste på aftenen. Tydelig ren frugt og med en lille orangeskal, som ofte findes hos Chevillon. Styret flot hjem af tannin, uden at frugten bliver lukket ned. For mange aftenens flotteste vin. En af mine favoritter.
2012 Sylvain Cathiard, Vosne-Romanée – ja det er stor vin. Silkeblød med de fineste tanniner. Præcision i frugten og virkelig elegant med stor smagsintensitet. Nyder kombinationen af præcision og bredde i smagsbilledet. Denne fik jeg smagt dagen derpå, hvor den virkelig lukkede op for charmen.
2012 Dugat-Py, Cuvée Cæur de Roy, Gevrey-Chambertin – hold nu op den var åben i næsen. Ekstrem koncentreret frugt med nærmest knuste flintesten i duften. Det vælter frem med lakrids og sort saftig frugt. I smagen starter den frisk rød og så kommer den rullende med stor intens sort frugt. Største overraskelse, alene fordi den var så åben i frugten og moden i tanninen.
2012 Comte Armand, Closdes Epeneaux, Monopole, 1’er Cru, Pommard – monstervin der i denne årgang kun er fremstillet i meget begrænset mængde og kun tappet på MG. En kompakt vin hvor sort frugt dominerer, men så kommer den rene røde frugt snigende frem i smagsbilledet. Pivlækker, med charme bag de brede skuldre. Klart bedre og mere tilgængelig på dag 2 fra samme MG.
2012 Bertrand Ambroise, Le Rognet, Grand Cru, Corton – så imponerende tilgængelig for en Grand Cru. Sparker ind med dyb moden frugt og afrundede tanniner der gav stor bredde. Lidt rå Corton stil, men lige til at få den fulde fornøjelse allerede nu. Aftenens bedste køb.
2012 Domaine Ponsot, Cuvée Vielles Vignes, Grand Cru, Clos de la Roche – manden der ikke kan lade være med at sætte priserne op. Ja, det er en lækker vin, på meget højt niveau. Finessen og elegancen er høj, det er frugtsyren også. Der er noter af lakrids og en lille blommenote, der viser meget moden frugt som basis for denne. Cremet struktur med markant tannin og syre, der brydes af en lille urtet kant. Helt ren og fokuseret i eftersmagen.
Kunne du lokkes til at skrive vejledende priser?
Jeg vil overveje det, men skriver generelt ikke priser på noget af det jeg smager.
Når jeg smager vin, så er det sjældent med fokus på prisen. Nøgleordet for mig er “typicitet” og det er uafhængigt af prisen. At forholde sig til om den ene eller anden Village Bourgogne koster 100,- mere eller minder, det er et niveau jeg ikke lige kan få med i udregningen.
Naturligvis er prisen væsentlig, men først når der skal handles.
Det er jeg med på.
Jeg tænker det sådan set også mere som en læserservice, når man, som jeg, får lyst til at prøve nogle af de vine, du omtaler.
Du kan jo evt. bare skrive det diskret til sidst eller hvad ved jeg.