Gode italienske vine med lidt alder, det er stadig muligt at finde rundt i Italien. Under Vinitaly i år boede vi nord for Verona, hvor der i nabobyen ligger en helt speciel restaurant. Maden er pænt over middel, men samlingen af moden vin i kælderen er unik. Der ligger flere årgange af ikoniske vine fra flere hjørner af Italien. Der er gammel Barolo, Brunello og Taurasi. Der er mulighed for vertikal smagning af Flaccianello, Ornellaia eller andre navne som man sjældent ser i en drikkemoden årgang på en dansk restaurant. Af samme grund spiser vi per tradition her den sidste aften vi er i området. Alle går på skift i kælderen og serverer en vin blindt for resten af selskabet.
Her er vinene vi endte med denne aften:
Maden på stedet var som sagt flot klassisk italiensk med velsmag.
2007 Quintodecimo, Giallo d’Arles, Greco di Tufo, Campanien – dyb gylden i glasset med duft af gamle abrikoser, moden ananas og lidt støvet karakter. En duft der mindede mere om en sød vin, end en tør. Smagen var dog i en anden boldgade; mineralsk, stram og med høj fokus på ren frugt. Frugten stadig moden tropisk frugt, men med den mineralitet var det ikke aftenens nemmeste vin at gætte. Ingen kom rigtig i nærheden af denne på vores gæt. Imponerende at smage en Greco di Tufo med alder på den måde. Det kunne den sagtens klare.
1997 Foradori, Granato, Trentino – fremstillet på Teroldego blev vi her snydt i den grad da Henrik kom op fra kælderen. Mørk og alligevel med frisk saftighed. Noter af sorte bær, læder og stor dybde. Uden tvivl en stor vin og vores gæt gik helt fejlagtigt til store super toscanere, med en andel Cabernet Sauvignon. Umiskendeligt præg af Italien med sure kirsebær, men samtidig en meget international karakter med cremet balance og flot renhed i eftersmagen. Mener at vi var i nærheden af årgangen.
1995 Avignonesi, Desiderio, Merlot, Toscana – smæk, ramt lige i røven af Henrik, på nær ét år. Klare noter af modne solbær, bløde tanniner der ikke var tørre på nogen måde. Fin frisk syre stadigvæk og flot fylde i eftersmagen. Stilmæssigt var vi vist alle i Toscana. Flot præstation af denne vin. Merlot druer høstet i Toscana.
1998 Mastroberardino, Radici, Riserva, Taurasi – mit førstevalg fra kælderen, som desværre havde prop…
1997 Felsina, Fontalloro, Toscana – lad os fortsætte lidt i Toscana tænkte jeg og tilbage til 1997 årgangen. Interessant da jeg lige har smagt denne i frisk årgang. Fremstod ærlig talt en anelse tørt og med lidt manglende frugt. Viste måske mere den kedelige side af denne varme årgang som ikke altid har udviket den forventede saftige frugt. Mener at der blev gættet Toscana på den, men en enkelt gættede på Barolo, grundet den tørre tannin. Helt forståeligt. Når ren Sangiovese får lidt alder, så kan de blive ligeså tørre som Nebbiolo.
1997 Fontodi, Syrah, Toscana – vi var ikke helt enige her, men frugten fremstod ikke helt ren. Meget syrlig og varm i udtrykket, som blev fulgt til dørs af tannin og tørstof. Ikke en vin der fremstod særlig lækker eller charmerende. Så har man også oplevet det; en vin fra Fontodi der ikke sad lige i skabet. Min personlige holdning er at denne som regel godt kan udvikle sig, måske var flasken lidt skæv.
En fantastisk aften, tak til Carl-Erik og Gitte, Henrik, Anders og Jens for nogle gode dage i Italien og en afsluttende sjov aften. Med tre retter og grappa endte vi med en regning på ca. 450 euro, alene af den grund glemmer jeg at oplyse restaurantens navn….
Har du genbesøgt radici 1998? Jeg fandt den netop til 330 dk og overvejede at købe nogle flasker. Men jeg aner simpelthen ikke, hvordan den ter sig, når den er næsten 30 år.
Nej jeg har ikke været der siden. Det er mit bud at den nok kan holde i 30 år, der er masser af tannin, syre og intensitet til at holde den kørende. Det er absolut en interessant pris for så klassisk og gammel en vin. Lad mig høre hvordan den har det, hvis du køber.
Hyg dig