LBV aka. Late Bottled Vintage aka. sent aftappet Portvin fra en enkel årgang. En kategori der lægger sig i slipvinden fra den “rigtige” Vintage Port. Med Vintage Port skal man aftappe 2 – 3 år efter høståret og denne Portvin er først rigtig klar til at nyde efter 15 – 20 års lagring på flasken. LBV er en sent aftappet udgave af næsten den samme most. Reglerne siger at de må tappes mellem det 4 og 6 år. Mosten der bruges er niveauet under i intensitet, tannin og syre end det man bruger til husets Vintage Port. Som ren generelisering kan man sige at LBV er klar til at drikke når det kommer på markedet. Det er forbeholdt nørderne at diskutere om det er sjovt at gemme de bedste LBV vine fra de bedste producenter. Denne nørdgruppe på 16 mand kunne konstatere at det kan man godt.
Aftenens sæt af Portvin var fra Niepoort, der om nogen er specialist i LBV. Som aftenens vært sagde:
“Niepoort er en af de få producenter der ligger i superligaen i alle kategorier”
Niepoort har tappet LBV siden 1975 og Henrik Lilja havde gennem hård research fundet samtlige årgange frem til årtusindskiftet, på nær den meget sjældne 1989 som ingen kunne nå at skaffe inden denne smagning. Fra Niepoort fik vi besked om at de kun har 4 flasker tilbage i deres bibliotek, så der var heller ingen hjælp. De fleste flasker var i rigtig god stand, kun 1988 var tvivlsom, med et strejt af prop. Jeg har ikke givet den point, da jeg fandt TCA noter.
Alle Portvine blev dekanteret fri for depot midt på dagen og smagningen startede kl. 17.00. Jeg har givet point på en 20 point skala, der reelt kun er 10 point 😉 Gruppen gav også samlede point, dem tilføjer jeg senere.
1999 Niepoort, Late Bottled Vintage Port – Mørk, tæt sort lakrids, intens syre, tanninbid, dybde. En ung start der mere fortæller om ungdom end om at den alligevel har været på flaske i mere end 10 år. Lidt glasnoter med acetone og stor frugt. Her er peber, sødme og frisk i stilen. Meget lakrids og sort i sit udtryk. 16
1998 Niepoort, Late Bottled Vintage Port – orangeskal, renhed og godt med liv op af glasset. Frisk med tobak og en cremet mælkechokolade. Virkelig stram i stilen med en del hvid peber. Intens og lidt hård i udtrykket, men holder sig på stien. Asfalt og flintesten. Helt klart en rolig type i glasset, hvor syren og intensiteten er lidt tilbageholdende. Mangler nok lidt intensitet til at blive rigtig stor. 15
1997 Niepoort, Late Bottled Vintage Port – rød grape, kirsebær og den helt slanke rene stil. God frugtsyre med citrusnoter der nærmest giver mest rygrad. Alkoholen er lidt høj og holder frugten lidt nede. Slank, men så uhyrlig ren. Det er så godt med en præcision og virkelig høj smagsintensitet. Dette er nærmest struktureret som en Vintage – puha det er tæt. Heldigvis rammer balancen og intensiteten fint. 18+
1996 Niepoort, Late Bottled Vintage Port – brombær og mørk chokolade. Bred og cremet i strukturen. Her er vame og meget modne bær. Syltede frugter, sultana rosiner og lidt tjære fad. Stor sødme. Her er en masse struktur og virkelig brede skuldre. Er der lidt 80erne med skulderpuder? Ok med frugt og herlig intensitet. 16
1995 Niepoort, Late Bottled Vintage Port – træ og ristet med noter af brombær, blomme og sød lakrids. Strukturen smyger sig omkring mmunden med stenet grund og våd skov. Den her er mere stenet og virker lidt klodset på frugten der mangler. Det er tæt, det er varmt og der er lidt af det hele. Der mangler en kant til at give noget liv og lyst. 14
1994 Niepoort, Late Bottled Vintage Port – komplet og kompakt. En stram handske med sten og sort frugt. Meget lang og udvikler sig i eftersmagen med masser af frugt. Mange elementer der er intense og levende. Lidt bålsted og røget tjære. Her er vi en tur på havnen og stranden. Her er tangelementer og klart noget tjære. Her er salte mineralske elementer fra fiskehandleren. Meget levende, en stor vin med personlighed. 18
1992 Niepoort, Late Bottled Vintage Port – nødder, tobak. Første der går mest i de tertiære noter. Hårdtristet rugbrød, mandler og fin intensitet. Det er klart mest gamle noter og så kommer der tunge noter af moden frugt. Sort vingummi og lidt sødmefuld. Kommer omrkring og balancerer sig i den nemme stil. Vil du have balance er vi her, vil du have kant så smut bare videre. 16
1990 Niepoort, Late Bottled Vintage Port – lidt vild og meget frugtdomineret. Lidt varm og så strammer den til med hårde glasnoter. Ret tør med støvet frugt. Vil ikke rigtig være balanceret. Meget kompakt og en del elementer, der ikke står klart i balance. 15
1988 Niepoort, Late Bottled Vintage Port – lidt uren? Nødder der er ristet i smør, men lukker op for stor frugt og en balancerende syre. Her er liv og glade dage med kølig røde kirsebær. Intens og levende. Desværre får TCA overhånden og kvæler denne.
1987 Niepoort, Late Bottled Vintage Port – slank med klare modne noter. En ren og meget fin stil hvor citrusfrugterne dominerer. Lidt kort i frugten og ikke den helt store vin. Havde jeg siddet med denne alene, så ville jeg være virkelig glad. Det må siges at køligheden og balancen sidder lige i det slanke skab over i hjørnet. Vil mene at dette er helt i top, hvis man elsker den slanke rene stil. 17+
1986 Niepoort, Late Bottled Vintage Port – jod og lidt medicinsk i næsen nærmest noter af gamle romfade og lidt orangelikør. Bred i smagen med varme og høj alkohol. Levende og med stenet baggrund i smagen. Fylder stort i munden, men er alligevel fin frisk. Det er moden frugt med blomme, kirsebær og kogte jordbær. Nærmest garrigue urtet og lækker. 16
1984 Niepoort, Late Bottled Vintage Port – intens og hård. Hindbærmos og en anelse gammelt træ. Herlig chokoladevarme og så afrundet inden der sparker hård frisk frugt ind i billedet. 13 Bliver for slank og alkoholisk
1982 Niepoort, Late Bottled Vintage Port – diskret og afrundet i frugten. Her er lav syre og ingen kanter. Chokolade, peber og brombær. Ren i stilen og den holder sig snorlige gennem munden. Med tid har den ånbnet op, nu ryger det hele over bord på den. Her sker virkelig noget hvor stor frugt bliver intens og hænger helt fast. En meget bred stil der bliver hængende. 17
1981 Niepoort, Late Bottled Vintage Port – frisk med levende frugtsyre. Den holder fast og står meget rank i smagen. Alkoholen giver lidt modsvar nu, men frugten er helt klart levende og med. Det her er stort og fortsætter bare ud af gaden. Stor renhed, lækker. Det er så balanceret, det er så fint og elegant. Her spiller musikken og man ser strygerkvarteten sidde med rank ryg. 19
1975 Niepoort, Late Bottled Vintage Port – helt sin egen der giver sultana og helt klart fokuseret i hele sit udtryk. Der kommer god orangeskal og en fin levende syre. Står perfekt og levende. Her er liv og dybde, kompleksitet og lang ren nøddestil. Det er gammelt og hvad er der egentlig sket her. Vi er nu gået ud i en stil og udvikling hvor tawny og ruby forenes. Det her er med masser af nødder, våd tobak et strejf af acetone (på den gode måde). Er balanceret, er top i orden og lever stadig. Utroligt at den er så spillevende efter så mange år. 18
Samlet set en virkelig interessant smagning, der viste et utrolig stort potentiale for denne kategori af Portvin. De bedste LBV Portvine der er tappet ufiltreret har et virkelig interessant potentiale til udvikling. Skal for en sjælden gangs skyld kigge på sammenhæng mellem pris og kvalitet, så må man sige at det er svært at finde vine til kr. 150,- i udsalg der har 40 års lagringspotentiale. Det er der her.
Tak til Henrik Lilja for at arrangere denne omfattende smagning, hvor vi alle var glade for den billet vi fik købt.