Kære Coravin, så er jeg ved at være overbevist. Tak. Min skepsis har ellers været udtalt nok og indimellem har jeg haft smagsoplevelser der har bekræftet min skepsis. Nu er jeg dog endelig nået til part 3 af min egen test af Coravin. Jeg startede denne test i maj måned sidste år, så der er gået lidt mere end et år, siden disse vine blev prikket første gang. Læs her om mine forventninger ved første test af Coravin.
Hvad er Coravin?
Coravin er et smart system hvor du fører en meget tynd nål ned gennem proppen på en flaske vin. Gennem denne nål tapper du vin, samtidig med at der pumpes en neutral gas ned i flasken. Resultatet skal være at du kan tappe fra flasker, uden at åbne dem og uden at de bliver påvirket af ilt. På denne måde kan du smage på dine vine i kælderen, uden at skulle drikke hele flasken på én gang. Gassen er Argon og købes i små patroner. Coravin maskinen kan fås fra 1500,- og patronerne koster 70,- per stk. Det giver en høj startomkostning og derefter ca. 5,- per glas vin du skænker. Jeg har købt min maskine hos Løgismose, men der findes i dag flere forhandlere.
Coravin test 3
Foretaget ca. 1 år efter vi sidst smagte på vinene. Samlet set en yderst positiv oplevelse. Af de testede vine var der kun en der var blevet oxideret, men det var også en vin der ved de to første smagninger viste sig fra den meget modne side. Det er min opfattelse at denne vin ikke burde gemmes så længe, så det kan ligeså være den almindelige udvikling der har knækket kurven på denne vin. Igen smagte jeg vinene sammen med min søn Philip, så vi har begge vores noter at sammenligne med. Her får i mine konklusioner på de seks vine.
Vin 1: 2015 Domaine
Pierre Luneau-Papin, Clos des Allées, Muscadet Sevre et Maine, Frankrig
Helt klar som en en frisk vin i glasset. Masser af frisk grøn frugt, sart
struktur og fine citrusfrugter. Jeg er imponeret over hvor fint denne vin
stadig fremstår, med stor elegance.
Vin 2: 2015 De
Trafford, Chenin Blanc, Stellenbosch, Sydafrika
Mere gylden og bærer sit fadpræg rigtig flot. Lidt oxidativ på næsen med tørret
appelsin og nødder. Samler sig i glasset og ender faktisk med at fremstå rigtig
godt. Syren og den led modne karakter står i fin balance. God renhed i den
lange eftersmag. En vin der er fremstillet med fad og lidt oxidering, giver
naturligvis et andet udtryk end den friske Muscadet.
Vin 3: 2015 Domaine
Coquard Loison-Fleurot, Rouge, Bourgogne, Frankrig
Jeg smagte en frisk flaske af denne for 2 dage siden, så den var frisk på min
radar. Denne Coravin-flaske, var ikke anderledes end den nyåbnede vi smagte på
kontoret i fredags. Helt ren og syngende i frugten. Den lethed og luftighed som
jeg havde frygtet ville være væk, den var der stadig.
Vin 4: 2006
Thunevin-Calvet, Cuvée Constance, Vin de Pays des Cotes Catalanes, Frankrig
Så knækkede kurven på denne vin. Tunge blommer og sveskejuice. En stikkende
syre, der var skæv på frugten. Helt klart ude af balance. Denne flaske er
færdig og var ikke en fornøjelse at smage på. Denne vin er nu oxideret. Har
Coravin dræbt denne? Nej, det har tiden. Det er ikke en vin der skal holde i 13
år, det var heldigt at der var liv sidst år da vi startede smagningen, nu er
det bare slut.
Vin 5: 2009 Los
Vascos, Le Dix Cabernet Sauvignon, Colchagua, Chile
En stor vin I glasset med masser af friskhed, rankhed og flot tannin/syre
struktur. Her er nakken ikke bøjet og intet af frugten er skævt. Alt er som det
skal være. Flot vin, som med sin kombination af koncentreret solbær og rå fad,
skaber en god balance.
Vin 6: 2004 Fabiano, I Fondatori, Amarone della Valpolicella Classico, Italien
Uha, så er vi igen i en ældre vin der har fået noget luft. Her var Philip mere skeptisk end jeg. Jeg mener at der stadig er flot frugt, i den søde ende af skalaen, som forventet. Stadig en vin i god balance med fin syre til at holde de tunge elementer på plads.
Samlet set
Jeg er positiv og vil nu begynde at bruge Coravin mere systematisk og med tro på systemet. Det må være muligt at have en hylde med 10 – 20 flasker som man stikker jævnligt og så nyde forskellige smagsnuancer, på forskellige dage. Det vil jeg prøve at sætte i system. Min skepsis vil jeg nok beholde og den vil primært afholde mig fra at stikke i ældre vine. Alt hvad der er af unge vine, vil jeg nyde. Jeg havde forventet at dette skulle være den sidste test, men alle vine er i så god behold at vi tester dem igen på et senere tidspunkt.
Har prøvet Coravin på biodynamisk vin, det er ikke godt. Tror at det måske er fordi der næsten ikke er sulfitter i, og dermed kontamineres vinen, sandsynligvis via nålen.
Hej
Det er jeg ikke sikker på at vi kan afgøre så kontant. Vinen bør ikke blive kontamineret ved at nålen kommer ned. Det er jo ikke sådan at konventionel vin er proppet så meget med tilsætningsstoffer at det steriliserer nålen når den kommer gennem proppen. Alt andet lige, så bør biodynamisk vin kunne stikkes, ganske som alle andre vine.
Jeg er dog glad for at du bringer emnet op, så vil jeg da straks prøve at se hvordan det virker på vine med lav svovl. Umiddelbart mener jeg nok at jeg også har testet biodynamiske vine, uden at opleve problemer der. Jeg vil kigge nærmere på det, og vende tilbage.
Mvh
Frederik
Hej Frederik,
på Vinøs bruger vores coravin på mange flasker. Hvis de står op, så bliver de hurtigt oxyderede. Hvad er dine erfaringer/anbefalinger omkring lagring efter brug af coravin?
Og så oplever vi flere flasker med plastic propper, ikke holder tæt overhovedet, så det undgår vi selvfølgelig. Men er der nogen tricks til det?
Bedste hilsner
Otto
Hej Otto
Ifølge Greg fra Coravin, så bør flaskerne lægges ned efter de har været stukket. Lad dem dog gerne stå et øjeblik så hullet kan lukke sig.
I det hele taget var Greg naturligvis stor fan af sin egen opfindelse 😉 Han mener at alle vine med korkprop kan stikkes og gemmes i årevis, uden tab af smag. De fejl der sker er betjeningsfejl. Det er vigtigt at rense nålen både før og efter stik.
Plasticpropper er 100 % no-go.
God fornøjsel med det