Ferie på Færøerne – lidt gode råd

Vi har lige været på vores første ferie på Færøerne. Det gør os ikke til eksperter på Færøerne, men lidt gode råd har vi samlet op undervejs. Listen bør nok være længere, men disse råd er værd at tage med i overvejelserne når du skal på ferie til Færøerne. Du kan se lidt billeder her, men også på min Instagram
Vi var ikke inviteret, men har booket og betalt alt selv.

Vi valgte at booke turen gennem FDM travel, hvilket vi aldrig har prøvet før. Jeg kunne ikke overskue hoteller, billeje og vigtigst af alt; hvor vi skulle bo og rejse hen på de 18 øer som Færøerne er. Vi fik god service fra FDM og kom rundt steder som jeg aldrig selv havde valgt. De fleste hoteller har absurd dårlige hjemmesider, der afskrækker mere end de frister. Et eksempel er vores første overnatning i Gjogv på det lokale gæstehus. Et sted som var fantastisk, men som ser trist ud på hjemmesiden.
FDM Travel var en god løsning for os denne gang, men nu har jeg lært nok til at jeg kan booke selv næste gang.

Samlet set har det været en pragtfuld ferie. Syv dages oplevelser fylder som to hele uger. Det har været så vildt. Det vilde er landskaberne, som er vidtstrakte og spektakulære. Lyset, der konstant ændrer sig og skaber nye kulisser. Magisk, var et ord vi brugte flere gange. Frisk luft og koldt vand. Fred og ro, hvor der også er plads til de andre turister. De lokale fik vi ikke talt meget med, men dem vi talte med virker som et sødt folkefærd der gerne tager imod os.

Den største overraskelse har været at naturen primært er græs på sten, og at det aldrig bliver ensformigt eller kedeligt. Det er jo bare bjerge, skåret ud af naturen, smidt midt i et hav. Det er vildt og man bliver lidt stille.

Her kommer en række gode råd, delt op i kategorier. Spørg endelig, hvis der er andet.

Beklædning

Naturligvis afhængigt af hvad jeres planer er. Er du fuld ud på at hike som en pro på hele turen, så skal du søge råd hos profferne. Vi skulle gå nogle ture, uden at søge ekstremer, men ville gerne se en del natur. Det lykkedes for os. Vejret gør at man skal kunne klæde sig af og på, uden de store udfordringer. Lag-på-lag kan stærkt anbefales. Vi var der i juli og vejret skiftede fra hue og vanter, til korte ærmer. Pak regnjakke med, for pludselig står det ned i stænger.

Fodtøj er super vigtigt. Jeg vil klart anbefale at købe et par deciderede vandresko, eller støvler. De sidder bare bedre på fødderne, så du har ordentlig kontakt og ikke skrider. Et par gode gummisko var ikke helt optimalt kan jeg melde. Mine ‘vandrebukser’ var en god investering. De sidder let og holder den kolde vind ude, dem var jeg glad for. De kan købes dyrt, men jeg købte mine billigt hos Harald Nyborg. Mit bud er at mine nok skal holde nogle år mere, med den mængde jeg bruger dem.

Restauranter

Vigtigste lektie, som vi havde fået påskrevet; BOOK BORD. Der er ikke nok pladser, i forhold til gæster. Vi havde booket alle aftener, undtagen én, hvor vi endte med halvbagt deep-pan pizza.
Der er mange gode steder, især i Torshavn. På resten af øerne er det nærmest gastronomisk udørken, bedømt på hvad vi kunne google os til, samt hvad vi endte med at spise. En by som Klaksvik er den næststørste på øerne, men havde udfordringer på madfronten. Den tør-grillede laks på steakhouse var det værste, croissant med rejer på Café Frida var klart bedre. En enkel café undervejs gav fin kaffe og friturestegt mad.
Torshavn har en god vifte af restauranter. Vi havde tre aftener, så fik ikke prøvet alt. Der er flere gode end de fire jeg her nævner:


Etika. Sushi på højt niveau. Vi fik kun spist en bowle og et par sticks, men hold da op det var lækkert. De torskelæber var vilde.
ROKS Restaurant. Wow, fiskerestaurant på højt niveau. Elegance over alt. Læs min omtale her af måltidet og vine.
RÆST Restaurant. En restaurant der specialiserer sig i den Færøske måde at fermentere og tørre maden. Kokken er fra Mexico, så det hele får et lidt spicy twist. Høj kvalitet og en mega oplevelse. (seperat omtale kommer her)


Katrina Christiansen. Rigtig god restaurant i samme centrale område. Mere klassisk, fantastisk braiseret lammeskulder.
Steder vi ikke fik prøvet, som står på listen til næste gang: Aarstova, Hotel Forøyar (hvor vi boede) og Barbara fiskerestaurant.

Vandreture

Der er mange gode råd til hvordan du skal passe på dig selv, dem vil jeg anbefale dig at læse. Det er en vild natur, som man i den grad skal respektere. Vi var der i godt vejr og kom aldrig rigtig i problemer. De fleste byer har anbefalinger til ture lokalt. Jeg fandt denne hjemmeside med gode forslag. Vi gik ture dagligt og nød den storslåede natur, stilheden og de imponerende vider.
Vores første tur var syv minutter fra lufthavnen, hvor vi spadserede langs med den store sø, som ligger 30 meter over havet. Imponerende at se hvordan den falder ned i havet, til sidst på turen. En nem tur, enten til eller fra lufthavnen. Lake above the ocean kaldes den med rette. Se første billede.

Hoteller, eller AirBnB?

Vi boede på hoteller, hvilket jeg godt kan lide. Så er der ordentlig morgenmad og dagen starter godt. Vi startede med én nat i Gjogv, som nævnt øverst. Bygden Gjogv er super lille, men utrolig hyggelig. Der ligger dette gæstehus og en kaffebar. Helt klart et sted jeg vil anbefale at overnatte, for at komme så langt mod nord som muligt. Her et samlet billede af bygden, set fra toppen:

Derefter 2 nætter på Hotel Klaksvik. Her er det en hjemmeside der nærmest skriger om at man skal blive væk. Vi boede dog i et glimrende værelse og fik dødsyg kedelig morgenmad. Jeg tænker at der må være andre steder at overnatte med mere charme i denne østlige del. Efter Klaksvik var der dog kun tunneler, med ét spor og ganske lidt beboelse.

I Torshavn havde vi tre nætter på det fremragende Hotel Føroyar, som ligger flot over byen. Et internationalt hotel med spa m.m. Vi nød morgenmaden, men fik ikke testet restauranten til om aftenen. Gode værelser med dejlige senge. Udsigten har været uspoleret, men er nu til en byggeplads. Fremtiden er mere uvis på det punkt. Der er 40 minutters gang op af bakke fra de bedste restauranter i byen. Det kan enten tages som en fordel, eller ulempe, jeg nød det.

Der er flere der har anbefalet AirBnB, hvilket vi ikke har den store erfaring med. Der er et stort udvalg, både i Torshavn og ude på øerne. Det kunne være interessant at udforske næste gang. Dem vi talte med havde kun gode ting at fortælle om værter og værelser.

Fly

Nemt. Atlantic Airways flyver ofte og til rimelige priser. Vi havde en glimrende flyvetur med dem. Service som forventet, på så kort en tur. SAS flyver også til Færøerne, men dem prøvede vi ikke. Vi havde hørt frygtelige historier om turbulens ved landing, men der var absolut ingen problemer. Det var stille og roligt. Det er en lille lufthavn.

Billeje

Der er mange selskaber i lufthavnen. Vi havde bil gennem AVIS og det passede os fint. Bemærk hvordan i skal afregne tunneler mellem øerne. Der er en del betalingstunneler, hvor der skal afregnes. Vi afregnede med nummerplade og betalte til AVIS bagefter. Meget nemt og hvad jeg foretrækker. Hvilket selskab du skal bruge skal jeg ikke gøre mig klog på. Jeg fik både prøvet at køre Kia og en hvid bil – tjek!

Anden transport, bus

Der ser ud til at være et godt og veludviklet busnet på øerne. Der går bus direkte fra lufthavnen til Torshavn og derfra er der et godt netværk. Jeg kan godt se at man kan bo i Torshavn og så tage på tur derfra med bus, de dage man ønsker at komme ud og vandre. Flere vandreruter går fra en bygd til en anden, og kan koordineres med busserne. Det må være en god måde at gøre det på, selv uden den frihed som bilen giver.

Andre seværdigheder

Der er så meget mere at vælge imellem. Vi nød en sejltur ud fra Vestmanna, som var en stor oplevelse. Vi fik set fugle helt tæt på, klipper og vandet.

Vi besøgte også ét af de lokale destillerier; Faer Isles, som er igang med Whisky men allerede nu har færdig gin, akvavit og vodka på højt niveau. Begge dele kan anbefales.
Der er mange andre muligheder, fra cykler til sejlture i forskellige både, til seriøse vandreture. Det er næsten kun fantasien der sætter grænserne, så se at kom afsted!

Besøg også den officielle side fra Færøernes turistkontor, den har mange gode råd og idéer.

Til sidst kommer der en serie billeder, for at prøve at fange storheden i naturen, når man holder ferie på Færøerne.

Godnat og sov godt. Her et billede kl. 23.05 fra vores hotel i Torshavn.

Tjurnevik på en blæsende med flot dag. En lille bygd, hvor vi blev budt indenfor til kaffe og vafler.

Fra vores sejltur ved Vestmanna

Med næsen i sky, udenfor Klaksvik i næsten 400 meters højde. En blæsende omgang, hvor skyerne dækkede for udsigten.

Da vi kom ned så Klakkur klippen dog synlig ud igen. Det er spillets regler, når naturen bestemmer.

Gjogv udsigt over den lille bygd og havet