Da jeg startede denne blog i 2007 var det for at kunne finde mine egne smagenoter. Jeg får ikke altid taget smagenoter, men det er rart at kunne huske tilbage på de bedste flasker man får smagt. Dette oplæg er lidt blandede noter af vine jeg har smagt for nylig. Ingen bestemt orden, bare som jeg husker dem. Der er i de fleste tilfælde ikke taget noter undervejs, så dette er det indtryk jeg husker om vinen. Point kan være tildelt på nogle vine, men ikke alle. Beklager rod og landt indlæg 😉
Det er ikke fordi jeg ikke har drukket Bourgogne, men det kommer i seperat indlæg.
Min smag i vin
Jeg fik for nylig et spørgsmål om hvad min smag egentlig er i vin. Det kan nok siges kort med at jeg kan lide alt. Jeg elsker diversiteten i vin og alle de forskellige retninger det kan udvikles i. Der er ikke én rettesnor for hvad der er perfekt, eller den rigtige retning. Hvis vi ikke havde alle aspekter at vælge imellem, så ville det være kedeligt.
Eksempler på vintyper jeg elsker
Riesling – giv mig alt fra fnuglet Mosel Kabinett med lidt sødme og fuldendt balance. Giv mig også gerne en oversøisk med lidt mere dybde og tør i stilen. Balance er altid nøgleordet. Senest er jeg blevet ret overbevist af New York.
Chardonnay – For mig kan chardonnay rigtig meget, det er vinmagerens drue, som han kan arbejde med. For mig er det fedt når der ikke er pillet ved noget, så man får en frisk, sprød vin fra et helt køligt område som Chablis eller New York. Jeg elsker også når der arbejdes hårdt med både lavt udbytte, fuld malo, batonnage og fadlagring. Det giver forskellige udtryk og jeg vil ikke undvære hverken det ene eller det andet.
Chenin Blanc – helt klart en favorit i øjeblikket, både fra den gamle og nye verden. Det fede er at den altid har sin genkendelige syre til at give balancen og friskheden. Tør, sød eller midt imellem, jeg er glad.
Vermentino, Carricante, Verdejo, Albarino, Furmint – fortsæt endelig listen. Jeg elsker alle de forskellige udtryk og leder bare efter en lejlighed til at få dem til at passe til mit måltid.
Viognier – ja, det er nok den jeg mindst kan lide. Den naturligt lave syre er bare ikke lige mig. Ja, jeg har fået gode eksemplarer og må nok sige at mine favoritter har været amerikanske, hvor der oftere er lidt mere syre.
Pinot Noir – ja, det er nok min favorit når vi taler rødvin. Bourgogne kan noget, men det kan mange andre steder i verden også. Jeg elsker de mange forskellige udtryk der kan komme fra de mange kloner af denne vin. For mig er vinmageren en utrolig vigtig del af vinens udtryk i mange vine og det gør sig især gældende med pinot noir.
Cabernet Sauvignon – gerne blandet, men også gerne en rigtig flot ren Napa Valley som bare spiller på alle tangenter fra denne drue. Der er så mange nuancer og balancen kan spille på så mange forskellige sider. Der er også andre områder, og især Chile har ramt mig når denne drue har det optimalt.
Syrah – en kærlighed der ligger og gemmer sig lidt, så kommer den frem igen. Urtet, bacon og vild blå frugt. Jeg elsker det ungt og helst fra relativt kølige områder.
Mange andre blå druer. Ja, alt hvad jeg kan finde som er i balance synes jeg er sjovt. Sangiovese, gamay, tempranillo, barbera (Ja, jeg elsker barbera), nerello mascalese, Merlot, nebbiolo, uha, der er ingen grænser for hvor denne liste stopper. Jeg tror endnu ikke at jeg har mødt en blå drue der ikke kan lave noget jeg kan lide. Du er naturligvis velkommen til at udfordre mig på dette.
Det blev lidt et sidespor, inden der her kommer lidt noter.
2011 Marcel Deiss, Altenberg, Bergheim, Alsace
En mørk aftentime med måneskær og godt selskab. En flaske jeg købte da vi besøgte domænet for et par år siden. En vild vin, der havde utrolig mange lag. Lidt sødme, men så meget syre og tørstof at den stod helt rank. Alderen havde i den grad givet den tertiære noter som honning og ristede nødder. En vin der kan være et måltid i sig selv, men her var perfekt til modne oste.
Tribaut Schloesser, Cuvée René, Extra Brut, Champagne
Stor Champagne på alle mulige niveauer. En Champagne jeg havde købt i Rotunden, der har taget hele serien hjem herfra. Her var fornøjelsen af at vinen stadig var båret af frisk primær frugt, men havde dybden fra fadlagringen og en fin balance. En vin med friskhed og dybde. Omtalt også på min Instagram 96 point og en stor anbefaling.
2019 Brotherhood, Chardonnay, New York
Disclaimer: Vin fra sortiment hos Americanwine. Jeg vælger lige at tage denne med for den viste mig så meget balance. Ofte forbinder vi amerikansk chardonnay med Californien og masser af varme, som underbygges med fadlagring i de fleste tilfælde. I New York er betingelserne helt anderledes og det giver naturligvis et andet udtryk, som virkelig hev det store smil frem hos mig denne aften. Sprød og frisk i sit udtryk. Det er modne druer, som ikke har fået fad, nok heller ikke fuld malo. Det giver bare en lækker vin, som holder i længden, til en yderst attraktiv pris! Guf
2007 Il Poggione, Brunello di Montalcino
Jeg elsker gammel Brunello, og især Il Poggione. Jeg synes altid at de leverer vine i god balance, som er typiske, komplekse og elegante. Denne flaske 2007 var fra egen kælder og viste sig fra sin bedste side. Jeg valgte at åbne den fire timer i forvejen og lod den trække luften stille og roligt. Den havde både ung og gammel frugt i glasset, samt en utrolig balance i eftersmagen. Ingen stress, hvis du har flere flasker på lager. Købt hos Suenson i tidernes morgen. Vi nød den til en gang okse fra grillen.
2018 Hofgut Falkenstein, Riesling Kabinett, Kretnacher Euchariusberg AP 12
Vist nok noget af det ældste Falkenstein jeg har på lager. Hold da op hvor var det bare lækkert og stadig alt for ungt. Det flyver så højt over tinderne at man slet ikke kan få fodfæste. Jeg vil have mere Falkenstein og min kælderliste fortæller mig at det nok skal komme i løbet af de næste 10 – 20 år.
2022 Entity of Delight, Pinot Noir, Basse Vineyard, San Luis Obispo
En vin jeg er så glad for at have introduceret i sortimentet hos Americanwine. Det er super saftigt og rent. Sprød og præcis kølig rød frugt der bare flyver op af glasset. Charmerende som bare pokker, med en saftighed der bringer smilet frem. Vinen kan godt virke lidt simpel i første tår, men den vokser på mig og gør mig bare glad. Det er de små nuancer som kommer snigende og åbner et nyt blad igen og igen. Jeg formoder at vinen har en kompleksitet liggende nedeunder den purunge frugt der dominerer nu. Et par flasker bør stikkes i kælderen. Tak til Emil Skytte for at bygge broen til denne producent.
2022 Jean Daneel, Chenin Blanc, Signature, Sydafrika
Ja, vin skal helst nydes sammen med mad. Her var der salade nicoise med herlig sprød Chenin Blanc. Dette har været en af mine favoritter i mange år og den seneste 2022 version står stadig smukt. Knivskarp syre og en olieret tekstur. Pivlækkert og yderst velegnet til mad.
2015 Wegeler, Geheimrat J, Riesling Sekt Brut, Rheingau
Bare lige en hurtig note: Dette er en af de mest interessante mousserende vine fra Tyskland. Den holder alt hvad jeg drømmer om, hver gang jeg smager den. Den kan både smage af Rheingau Riesling, flaskelagringsnoter (autolyse = brød/gær) og så er den bare i så flot balance. 93 point
Disko Wines
Hov, det var mange vine på et billede. Ja, der var RAW Wine festival i København og hos Americanwine havde vi besøg af Sean og hans søde kæreste, der præsenterede DISKO wines for folket. Det er herligt levende vine, ufiltrerede, levende, sjove, ukomplicerede og med meget høj drikkefaktor.
2020 Tissot, Trousseau, Amphore, Arbois
Absurd saftig og dansende. Serveret blindt og det lykkedes mig ganske ydmygt at gætte drue og område, hvilket ikke var så svært med den farve i glasset. Knasende sprøde røde bær med en urtet kant der gav knas. En vin der bare smager så godt og kun har én fejl: Den var ikke på magnum. Pyt, den aften havde vist rigeligt med flasker til os. Tak for skænken J!
2018 Belisario, Cambrugiano, Verdicchio di Matelica DOCG
Min interesse for italiensk hvidvin skal ikke skjules. Der er så meget sjovt ude i hjørnerne, som kan give store oplevelser. For en del år siden var jeg på tur til Marche, hvor jeg smagte en del Verdicchio, ikke lige denne. Min oplevelse dengang var at det har godt af en håndfuld år, inden det drikkes. Denne havde lige netop fået lukket op for nuancerne. Lidt nyslynget honning, en hel blomstermark og modne røde æbler. Fin syre og god længde. En vin der med sin fedme og fylde, lige skulle have lidt tid for at lukke helt op. Købt hos Juuls Vin på Værnedamsvej.
2020 Suzor, Chardonnay, menefee vineyard, Willamette Valley
Endnu en favorit fra Americanwine. En udfordrende chardonnay, fra en mikroproducent. Her har ejeren overtalt sin svigermor til at tilplante en halv hektar med gamay og chardonnay, som han fremstiller hver for sig. Suzor fremstiller også nogle vildt flotte pinot noir vine, både med og uden stilk. Her er der rygende flot chardonnay. Selv nu med et par år på bagen er den ret reduktiv når den rammer glasset. Når det værste krudt er blæst af åbnes der op for kølig mineralsk chardonnay fra øverste hylde. En spekulativ vin, forstået på den måde at den er herlig at nyde over lang tid, så man får alle nuancer med. Fadet er ikke for meget og frugten har en sprødhed, samt intensitet, der er kendetegnende for den høje beliggenhed.
2020 Domane Serrig, Riesling Kabinett, Vogelsang, Mosel
Et super spændende projekt fra Markus Molitor, hvor han har købt et stort domæne langs Saarfloden. Fordelen er at han her kan arbejde med en sammenhængende vinmark, som han vil dyrke biodynamisk på sigt. I første omgang har han genplantet det meste af marken, på nær de bedste fem hektar, som han fremstiller 2 vine fra. En tør og en naturligt sød kabinett. Jeg har smagt begge udgaver et par gange og niveauet er tårnhøjt, nogle vil mene 100 point, men der er jeg ikke helt endnu. Denne kabinett stod utrolig charmerende med blød syre og et meget klart udtryk. Slet ikke som en ung Mosel fra Molitor, der kan kræve flere timers luft. Velbalanceret frugt og sødme, hvor alting hænger godt sammen. Jeg glæder mig til at smage denne, når den får et par år mere på bagen.
Manon Boutillez-Guer, Rayon de Lumiere, Chardonnay, Brut Nature, Champagne
Præcision på den helt store klinge. Se lige en bagetiket:
Der er mange årsager til at Champagne er en gudedrik, men det der gør det så komplekst er forskellene, og mulighederne, i fremstillingsmetode. Se lige hvad vi kan uddrage af denne:
– solera. Betyder formentlig at reservevinen er lagret i solera, altså kort sagt blandet af flere år.
– Blanc de Blancs. Ren chardonnay i dette tilfælde
– Vendange / degorgement. Høsten er i 2014, men degorgeret i 2021, altså har denne ligget i syv år med bærmen i flasken. Her udvikles alle de lækre autolytiske noter som brød og gær, samtidig med at vinen konserveres og boblerne integreres.
– dosage zero. Ingen sukker tilsat under degorgeringen.
– nombre. Kun 410 flasker er jo så lidt at det nærmest er latterligt. Hvad er sansynligheden for at du, eller jeg, finder sådan en igen?
I glasset var dette en meget frisk Champagne. Masser af stenfrugt og citrus der blev understreget af fine brødnoter. Listen af noter kunne fint fortsætte og så ville Møns kalkstensbrud indgå med store bogstaver. Mousse var super flot integreret og lå som skum i munden. En præcision og længde der viste balancen. En tør vin, hvor frugten bar al balancen på fineste vis. Smukt lavet og en stor fornøjelse. 93 point er nok et par stykker for lidt.
Hatt et Söner, Grande Cuvée, Blanc de Blancs, Premier Cru, Vertus, Champagne
Ja, jeg bliver ofte begejstret af Champagne. Der er et højt bundniveau og ikke særlig mange flasker skuffer. De viser forskellige sider af området og hvad der kan gøres. Denne adskiller sig igen på sin egen måde. Slank og som friskpresset citronsaft, med underliggende grønne æbler og en hel blomstermark. Utrolig frisk og balanceret. Ikke den store dybde, men renheden gjorde at den stak af fra midterfeltet. En flot flaske, tak for den Erik!
2021 Garage Wine Co. Semillon, Isidore Vineyard, DO Maule
En af de mest besværlige vine jeg har drukket i år. Jeg har købt denne hos Laudrup vin, med kærlige tanker til et besøg hos Derek Mossman hos Garage Wine i Chile for et par år siden. Sindsygt projekt, hvor arbejdes med gamle vinmarker, langt ude på landet syd for Santiago. Det er helt klart vine jeg gerne anbefaler.
Denne semillon startede med fuld skrald op fra karaflen, men så smækkede den døren i efter 10 minutter. Det tog derefter et par dage inden den rigtig kom på banen igen. Så giver den et hav af blomster, nyslynget honning, presset melon og hård kalk. Den har en struktur der både er som opløst kalk i vand, og alligevel med en hvinende høj syre der holder den frisk. Den endte fantastisk, men det var en svær fødsel.
2016 Sassicaia, Bolgheri Sassicaia
Hold da kæft det væltede mig omkuld. Fik et glas da jeg besøgte en vinhandel, serveret blindt. Det var så flot, på alle måder. Her forstår jeg hvorfor nogen tildeler 100 point. Den havde kompleksitet, vilde strukturelementer, frisk frugt, udviklede elementer og var alligevel slet ikke klar. Den viste et billede af hvad den kan på den lange bane, ganske som Sassicaia plejer er den slet ikke klar i så ung en alder. Den her 2016 udgave har alligevel bare et ekstra gear som man hurtigt fornemmer. Den bliver ved og ved i eftersmagen. Wow – endnu engang tak Anastacia.
2015 Chassenay d’Arce, Blanc de Noirs, Extra Brut, Champagne
Virkelig velsmagende Champagne Blanc de Noirs, ren pinot noir. Intens og tæt med masser af længde. Otte år inden degorgering mærkes med fint brød indslag.
Til asparges spillede den op og gav det ønskede modspil. Med temperatur kom mere rød karakter frem. Alsidig og lækker Champagne 🥂 91 point
Der har været mange andre gode oplevelser, men her var en række af højdepunkterne.