Nogle gange falder man over det ukendte guld, som vi alle burde kende. Hans Herzog fra New Zealand var for mig sådan en oplevelse forleden. Det er vine som fremstilles i små mængder, i en stil som ikke lefler for anmeldere, eller indkøbere. Kommercielt set er det ikke smart at dyrke 29 druer på 11,5 hektar i Marlborough. Et område kendt for én stil af én drue, og så går man i den fuldstændig modsatte retning. Det lykkes og alle vinelskere bør sætte Herzog på ønskesedlen. Det er mildest talt super interessante vine, hele vejen rundt. De er rene, friske og typiske for deres druer. Fremstillingen er som vi alle drømmer om, på grænsen til det naturlige med små varianter. Disse umanipulerede vine skal du bare have fat i.
Hans Herzog er et ikon fra Marlborough, som i den grad adskiller sig fra sine kollegaer i området. Målet siden ankomsten til New Zealand i 1994 har været at levere rene, umanipulerede vine og det gøres med hårdt arbejde i vinmarken og kælderen. Hans er ikke den store taler, men han har giftet sig godt. Therese Herzog har været med på hele rejsen og er fantastisk til at fortælle om Hans’ fortræfligheder.
Denne aften var jeg inviteret til middag og smagning, for at møde Hans og smage vinene. Vinene importeres af WineScout og forhandles hos udvalgte forhandlere, heriblandt Meny i Rotunden.
Ikonet Hans Herzog
Hans Herzog driver én vingård, på sølle 11,5 hektar, midt i det store Marlborough område. Hans Herzog forlod familiens vingård i Schweiz og slog sig ned i New Zealand i 1994. Området langs med Wairau floden mindede ham mest om Bordeaux, hvilket passede perfekt til visionen om at fremstille en rødvin på basis af bordeauxdruerne. Det kan godt være at Marlborough er mest kendt for ekspressiv sauvignon blanc, her er ambitionen i en anden retning. Der fremstilles godt 3000 flasker sauvignon blanc, som har Pessac-Leognan som forbille, så blandet med 15 % semillon og fadgæret og lagret. Derudover druer der spænder fra Arneis til pinot noir og montepulciano.
Hans lægger stor vægt på at han er vindyrker, mere end han er vinmager. Det er i marken der skal skabes rene umanipulerede druer. I kælderen skal vinene lave sig selv.
Du kan se en video her på Youtube med en introduktion til ejendommen.
Økologisk og naturligt fremstillet
Der arbejdes med fuld fokus på de økologisk certificerede vinmarker og der benyttes ingen kemikalier. Læs Herzogs egen beskrivelse af detaljerne. Da området er så tørt som det er, og jorden så veldrænende, så vandes der i mindre mængder. Den korte version; der bruges kun en anelse svovl for at stabilisere vinene til transport og salg. Intet andet tilføres undervejs. Naturligt, på den gode måde. Lave udbytter og vinmarker som er gode for både omgivelser, samt mennesker.
Vineriet ro og mag
At have vineriet midt i marken er et af nøglepunkterne for Herzog. Alle druer høstes i hånden og bringes straks til vineriet, hvor den naturlige tilgang igen spiller en stor rolle. Hans Herzog er ikke bare en kransekagefigur, han er den aktive vindyrker der er til stede i både mark og kælder, gennem hele processen. Denne opmærksomhed skaber de vine, som han ønsker at sende på markedet. De fleste vine skæres over samme læst. Afstilkning, et par dages skindkontakt, gæring med druernes egen gær, intet tilsat, lagring i op til et par år på gamle fade. Sulfitter tilsættes ved aftapning, for at stabilisere vinene nok til transport.
Samlet produktion
Herzog producerer kun 30.000 flasker fra deres 11,5 hektar og det siger meget om hvor lave deres udbytter er. Det svarer rundt regnet til et udbytte på 20 hl. per hektar, hvilket er lavere end standardudbytte på en Grand Cru mark i enten Bourgogne eller Bordeaux. Hans ønsker ikke at have for mange druer på hver vinstok og alt hvad der ikke er sundt, kommer ikke med i kælderen. Rene druer er væsentligt for at kunne lave naturlige vine.
Smagningen foregik på Restaurant Møntergade, der serverede en fremragende selskabsmenu, som altid!
2019 Hans Herzog, Arneis, Marlborough
Den enste vin som ikke ser noget fad, da ønsket er at bevare aromatikken. Det virker ganske glimrende. Vinen har en fik floral karakter til at starte med, som åbner op for umoden stenfrugt og en herlig frisk stil i vinen. Det smager absolut som ren Arneis og er glimrende som starter.
2018 Hans Herzog, Sauvignon Blanc Sur Lie
Uha, det her var uventet, sjovt og komplekst. Der er 15 % semillon i vinen. Gæring på fad og lagring i 18 måneder med fine lees. 3.500 flasker produceret, så svært at tilstræbe en kommerciel succes. Bemærk lige at dette er 2018, så en vin der allerede har ligget et par år, men stadig fremstår meget ung. Som kold bider den lidt rigeligt fra sig, men med tid smider den en del af fadet og lukker helt op for frugten. Masser af salt og mineralitet og en dybde i frugten som byder på alt fra moden stenfrugt til lidt unoden ananas. Vinen har en smuk balance og forbilledet fra Bordeaux er tydeligt. Kunne seriøst godt tænke mig at følge denne over en hel aften, samt om nogle år fra min kælder. 93 point
2020 Hans Herzog, Chardonnay, Marlborough
Det er så ikke alle billeder der bliver helt skarpe under sådan en middag, men vi kan da læse druen. Starter lidt voldsom og lidt meget tryk på alle parametre. En del tropisk frugt smurt ind i fadet. Som mange andre vine har den godt af lidt tid og temperatur. Så var det et andet bæst; super præcis og hvor frugten var balanceret og saftig. Fadet er stadig til stede, men som underliggende faktor. En del syre der strammer vinen godt op og holder eftersmagen levende. 92 point. En vin der vandt stort på at arbejde med maden.
2020 Hans Herzog, Mistral, Marlborough
50 % viognier, resten marsanne og roussane. Wow en næse som bare springer op af glasset. Kølig og mineralsk drevet. Knust kalk og røg blander sig fint. Ret mørk i farven, men kun 3 dages skindkontakt. Stor vin i smagen, som alligevel var godt balanceret. En del frugt, men det var alligevel mere strukturen der bar denne vin for mig. Land, levende, sjov og udfordrende. 93 point
2016 Hans Herzog, Pinot Noir, Marlborough
En kombination af fire kloner (2 Bourgogne, 1 Schweiz, 1 UC Davis), som er plantet på to forskellige jordbundstyper på vinmarken. Alene forskellen i jorden giver to ugers forskydning i modning. Herligt at få en moden vin, der stadig arbejder. Her kommer alle de charmerende træk fra en modnet pinot noir med jord, svampe og kogte jordbær. God præcision i smagen, hvor frugten står mere frisk og levende. Super lækker stil og med en luftighed og længde som var smukt. 94 point
2018 Hans Herzog, Nebbiolo, Marlborough
Altså hvad er typisk for nebbiolo udenfor Piemonte? Et svært svar at finde, men denne viste alligevel fornuftige slægsskab med ophavet, samtidig med at den har en friskhed og saftig frugt der viser et andet klima. Den startede meget frugtdreven med hindbærmarmelade og orangeskal. Den voksede sig stor og flot med medicinskab og friske urter der satte sig sammen med frugten. God dybde og holdt sig levende og sjov i glasset længe. 91 point
2016 Hans Herzog, Spirit of Marlborough
Vinen som fødte drømmen og som er på lige dele merlot, cabernet sauvignon og cabernet franc. Vinen lagres i 30 måneder inden den tappes uden filtrering. En stor vin, som viste alle sine kort. Brombær, solbær og røg, samt et kys af grøn peberfrugt. Frugten er tæt og intens med en fin syre til at skabe friskheden. Smager på ingen måde af Bordeaux, men klart af new-world Bordeaux-blend. Det gør den så også rigtig godt, intet at sætte en finger på. Renhed i afslutningen. Måske jeg manglede lidt kant. 92 point
2016 Hans Herzog, Montepulciano, Marlborough
Næsen viser så meget hvad jeg forventer af denne drue og jeg blev nærmest suget tilbage til skråningerne i Marche. Moden sort frugt og våde urter + lakrids. Smagen er dog i en anden liga, her sker virkelig meget. Alt bliver koncentreret og sat på spidsen. En rå vin, der viser druens karakteristika på bedste vis. Et niveau over meget Montepulciano smagt fra Marche, formentlig bare fordi at Hans tager druen super seriøst og gerne vil spille med musklerne her. Dejlig vin med masser af personlighed. 93 point
Mine tanker bagefter om Hans Herzog
Det er et vildt projekt at flytte fra 500 års historie på familievingården i Schweiz, for at forfølge en drøm om at lave Bordeaux-blend i New Zealand. Det er lykkedes, på mere end én måde. Det er tydeligt at Hans og Therese ved hvad de vil og hvordan de skal opnå det. Vinene er alle fremragende, og måske endda bedre end mine point viser her. Det er som jeg startede med at sige; ikke vine der lefler, men vine der smager godt. Hver enkel flaske ville jeg ønske at jeg kunne sidde med over en aften og lade den fortælle hele sin historie.
Det er vine som dette, der gør det værd at smage vin. Det er vine lavet af rigtige mennesker, med noget på hjerte. Det er personligt og det giver mening.