Smagenoter med alt fra Champagne til Amarone 2003

Ikke tit at en moden Amarone delle Valpolicella rammer glasset, men langt oftere at Champagne flyder min vej. Her kommer et flydende indlæg med flasker nydt over det sidste stykke tid.

2003 Fabiano, Amarone della Valpolicella

Det her endte som en stor positiv overraskelse i vores glas. Flasken købte jeg for mange år siden, da jeg var arbejdede for Skjold Burne. Den har rykket godt rundt med os og er blevet testet på opbevaring. Den har ligget under trappen i vores gamle hus i mange år, derefter rykket ind til bunkeren i København til perfekt opbevaring, og senest ligget i vinkøleskab her. Da jeg sjældent drikker Amarone er det en flaske jeg har danset lidt udenom, som man jo gør det med nogle flasker. Nu var vores gode venner lige kommet hjem fra ferie ved Garda og så tænkte jeg at det måtte være passende at hive proppen.

Vinen stod mørk i glasset med en tyk viskositet. Mørke teglsten i farven, men stadig med rød center. Duften var mere af modnet rødvin, end af sødlig Amarone. Tørret frugt, tobak og tørret skinke. Der var krydderier fra fadet og stadig en flot koncentration. Min første tanke var gammel Bordeaux, men så huskede jeg hvad jeg havde skænket 😉 Smagen var intens og koncentreret, men med en finesse og luftighed der overraskede mig. Tyngden fra en klassisk Amarone var integreret af tidens tand og stod nu så fint. Der var en overvægt af frisk primær frugt, men så kom damplokomotivet rullende med alle de tertiære noter. En imponerende eftersmag, der bare blev hængende. Absolut et af de bedste glas Amarone jeg nogensinde har nydt.

Quinta Santa Eufemia, 20 Years Old White, Porto

Den perfekte ledsager til min første æbletærte, måske nogensinde. Passede perfekt og viser hvorfor sødmebalance er så vigtigt når dessert og dessertvin skal sættes sammen. Denne havde sødmen til at spille sammen med marcipanen i tærten, og syren til at arbejde med æblerne. En herlig afslutning på en god aften med venner.

2019 Schloss Saarstein, Riesling Spätlese, Mosel

Jeg elsker Mosel riesling med sødme og nogen gange er jeg bange for at jeg altid bare bliver forblændet når jeg får disse vine i glasset. Det blev jeg skisme ikke af denne. Den havde bare ikke den wow-faktor der fik mit moselsmil frem. Den manglede balancen og løftet i frugten. Jeg undrede mig og gik mere i dybden. Måtte sætte mig ned og lave en mere klassisk WSET analyse, for at prøve at forstå hvorfor jeg ikke bare var glad. Det viste sig at der når man brugte tid dukkede noter op der pegede på umoden frugt og en urenhed, som gav det forkerte billede til mig. Grøn peberfrugt og stilke var der mere af end frisk citrus og rene æbler. Måske også en lille gæret note, der kunne tyde på noget urenhed i kælderen. Samlet set, så overbeviste det mig om at det ikke er alle Moselvine med sødme jeg elsker.

Georges Remy, Les Quatre Terroirs No 20, Premier Cru, Brut Nature, Champagne

Fremragende Champagne intet mindre. Serveret af Frank på tagterrassen i strålende solskin, så kan man ikke andet end at blive glad. Første tanke med næsen i glasset var røde bær, små fine hindbær. Læg hertil en dyb kompleksitet med masser af briochebolle, moden stenfrugt og kvaste flintesten. Smagen er præcis og balanceret. En vin med en vis fylde, som viser at den har ligget et par år siden degorgering. Tyngden er klart fra pinoten, som balanceres fint af en god syre. Lang og lækker vin. 95 point

2012 Legras & Hass, Blanc de Blancs, Les Sillons, Grand Cru, Chouilly, Champagne

Super flot og balanceret Champagne med finesse på den helt store klinge. Ren chardonnay fra en enkelt parcel i Chouilly. Fra første snif var dette skarpt og intenst, med våd kalk, citrusfrugt og grønne æbler. Saftig og super lækker drikkelig stil, hvor det første glas hurtigt blev afløst af det næste. Serveret “blindt” men med proppen tydelig og så var det jo nemt at gætte årgangen 😉
En vin der absolut voksede i intensitet og fylde, som den stod i glasset. Kunne være sjovt at have dekanteret denne for at se hvordan den ville åbne op. Et smukt glas, hvor både lagring sur lie og alder efter degorgering var med til at tilføre kompleksitet. Tak for skænken Jesper. 94 point

1992 Benedict Loosen-Erben, Riesling Spätlese, Ürziger Würztgarten, Mosel-Saar-Ruwer

Købt i en kasse med seks årgange fra Korsholm vin og indtil videre har jeg ikke været andet end glad. Moden riesling der spiller ind med petroleum, men stadig besidder en stor grad af friskhed i både duft og smag. Imponerende at denne stilart kan holde så længe, uden at blive træt. En herlig riesling, fra en tid hvor alle tre floder var på etiketten. 91 point

2021 Aux Ardents, Brouilly

Smækfyldt med knasende rød frugt og sort skiffer. Det er så levende og intenst, så der kan så meget. Det her er læskende så det kan nydes i store slurke i solen, men denne aften fik den kamp af en cote de boeuf, hvilket vinen også klarede. Frugtsyren og intensiteten i vinen gør at den kan knække det store stykke kød med bravour! En vin der bare kører ud af sin egen sti, med en friskhed og spændstighed der gør den sjov. 93 point og et stort smil!
Vi fik lidt en snak om hvor pudsigt det er med Beaujolais i disse år. Der er en håndfuld kultproducenter, der fortjent har fået en flot status. Som forbruger skal man bare nyde at der også er en masse producenter i laget lige under, som byder på vanvittig value-for-money. Stilen hos Aux Ardents er i samme retning som mere kendte navne, men de er bare ikke lige så efterspurgte. Køb for pokker!

2012 Thierry Allemand, Chaillot, Cornas

Så imponerende godt at man endnu engang bliver overrasket. For mig er Allemand en stor favorit og jeg har nydt hver en flaske jeg har smagt. Er det større end Clape? Det ved jeg ikke, da jeg slet ikke har haft mulighed nok for at sammenligne. Jeg købte heldigvis nogle flasker af Allemand da jeg arbejdede i Suenson, nu er det også eksploderet i pris, og jeg tilbydes det ikke længere. Der ligger stadig gode oplevelser og venter mig, er jeg sikker på.
Syrah viser sig her fra sin bedste side, med godt 10 års lagring. Det er sort frugt, røget kød og sorte sten. Det er intensitet, dybde og tæthed, dog uden at blive tungt. Det er luftigt, saftigt og elegant, uden at flyve afsted uden retning. Så meget balance og længde. Pivlækker vin, tak til min kælder for den 🙂