Enfant terrible fra Swartland

Adi Badenhorst går sine egne veje og nyder venskabet “in the middle of nowhere” som han nok må indrømme at Swartland er. “There is only 30 km to the nearest town” som han sagde. Vi luksusmennesker fra Sjælland kalder det langt ude på landet, i det vestlige Sydafrika er det ikke så slemt.

Adi Badenhorst har lige været i Danmark, hvor importøren SA Wineimport afholdt Winemakers Dinner med ham på Cirkel Ordenen Selskabslokaler på Frederiksberg. Jeg fik sikret mig en billet i sidste øjeblik og nød en god aften med spændende vine og fremragende mad.

Adi Badenhorst og hans vingård

Adi Badenhorst er en af Sydafrikas mest karismatiske og innovative vinmagere, og han driver A.A. Badenhorst Family Wines i den naturskønne Swartland-region. Swartland ligger i det vestlige Sydafrika, nord for Cape Town.

Vingården ligger på en 180 hektar stor ejendom ved foden af Paardeberg-bjerget, hvor Adi og hans team dyrker deres vinmarker med stor respekt for naturen. Her gror en mangfoldighed af druesorter, inklusive Chenin Blanc, Cinsault, Grenache, Shiraz og mange andre, der trives i Swartlands varme klima og granitholdige jord.

Adi Badenhorst er kendt for sin dybe respekt for tradition og sin filosofi om minimal intervention i vinfremstillingen. Han arbejder med gamle, uopodede vinstokke, nogle op til 60 år gamle, og bruger naturlige gæringsprocesser samt modning i store, gamle træfade. Dette skaber vine, der er autentiske og komplekse, med en klar afspejling af Swartlands unikke terroir.

Vingården producerer omkring 250.000 flasker vin om året, fordelt på en række forskellige cuvéer. Der er alt fra entry-level niveau med “Secateurs” til de mere eksklusive “Family Wines”. Stilen er grænsende til natur, men holdt i en saftig stil hvor frugten for lov til at overleve.

Hos Adi Badenhorst Family Wines er der et stærkt fokus på bæredygtighed og på at arbejde med naturen i stedet for imod den. Dette er ikke blot en vingård, men et sted hvor vin, natur og kultur smelter sammen til en helhedsoplevelse, det er målet for Adi.

Denne aften kom vi godt omkring i sortimentet.

2024 Badenhorst, Papegaai, Swartland

Saftevand for voksne, en stil som er populært og som jeg også gerne nyder. Vinen er fremstillet af alt, både grønne og blå druer i en pærevælling. Ingen filtrering eller svovl. Ren og lækker, helt uden kanter.

2023 Badenhorst, Secateurs, Chenin Blanc, Swartland

Super flot vin og overraskende meget smag fra start. Jeg kan godt lide Chenin Blanc fra Sydafrika generelt og denne er da også i en stil hvor der er fuld tryk på de fleste parametre. Vinen er sammensat af druer fra 35 marker/parceller, hvor de ældste vinstokke er tilbage fra 1947. Gæringer foregår i alt der ikke lækker, fra stål til gamle træfade. Lang naturlig gæring, som i den kolde kælder kan strække sig over tre måneder. Det giver intensitet og nerve i vinen. En svag bitter kant fra den lange skindkontakt er med til at give kant til den modne gule frugt i vinen.

2022 (måske) Badenhorst, Cinsault, Swartland

Super lækker saftig rødvin, der charmerede mig så hurtigt at jeg ikke fik et billede af flasken. Enkeltmarksvin, som gærer med en anelse stilke og ellers lagres i ca. 11 måneder inden tapning. Helt klar rød i sit udtryk, helt uden nogen maskering. En vin der lever på sin friskhed, men ifølge Adi også en vin der kan udvikle sig på den lange bane.

2023 Badenhorst, Secateurs, Shiraz, grenache, cinsault, Swartland

Meget frisk og livlig shiraz med rivende rød frugt tilsat lavendel, oliven og bacon. En god dybde der viser kompleksiteten i denne vin. Starter ud som en enkel saftig rødvin, men udvikler flot kompleksitet i glasset. Helt sikkert en vin det kunne være sjovt at følge over et par år. Frugten har lige netop den kant fra urter og peber som gør vinen interessant.

2021 Badenhorst, Kalmoefontein Red, Swartland

Denne vin er opkaldt efter ejendommen og er det vildeste blend. Druerne er udvalgt fra syv forskellige marker på ejendommen og måske plukket samtidig. En ting er de noter jeg tog på aftenen, hvor Adi gerne vil give indtryk af at meget foregår tilfældigt, noget andet er den ret præcise beskrivelse af vinen på hjemmesiden. Fodtrampede druer med stilke og hele molevitten, gæring på åbne fade.
Super flot vin, hvor shiraz viser hvad den kan når den får både modspil fra andre druer, samt lidt alder. En vin der allerede nu, med fem år på bagen, viser en luftighed og flyvende elegance der er lækker. Nedenunder hænger de tunge frugter og giver dybden. Både rød og sort frugt, flintesten og friskkværnet peber leger med. Flot længde og absolut en vin der gjorde det godt til maden!

2021 Badenhorst, Chenin Blanc, The Golden Slope, Swartland

Lidt sjovt navn og næsten for tydelig reference i det, især når vi her har en helt anden drue i glasset. Når man så smager på vinen, så giver peger referencen måske mere på kompleksiteten og måden af bruge fad på. En vin med relativt diskret næse, men masser af intensitet i smagen. Flintet, stenfrugt og høj syre. Virkelig en flot vin, som man gerne ville sidde med i et stort bourgogneglas en aften.

Super value for money

En rigtig god aften i godt selskab ved bordet. Adi er en fantastisk type, der har meninger om mangt og meget. Resten af bordet bød godt ind, både fra tid i Sydafrika, og interessen i landets vine. Endnu en producent fra SA Wineimport viste sin høje klasse og et fremragende forhold mellem pris og kvalitet.
PS: Jeg betalte selv for min billet til denne aften, så ingen købt reklame her.