Musigny 2008, Comtes de Vogüé

En enhjørning, et unikum eller blot en af de vine man altid vil drømme om at smage. Musigny er en af de absolut bedste marker til rødvin i Bourgogne. En mark der leverer druer til nogle af verdens mest efterspurgte vine, som af samme grund trækkes vildt op i pris. Vogüé er klart største markbesidder på Musigny Grand Cru og sender derfor også flest flasker på markedet. Det gør ikke denne mindre eftertragtet, men det højere udbud, gør at denne bliver mere tilgængelig. Det er muligt at finde den og den koster ikke mere end en uges ferie, i modsætning til markens mest eftertragtede vine, som koster som en mindre bil. Denne aften var 2008 i glasset, men først lidt om marken inden noterne…

Musigny Grand Cru

Marken ligger som bekendt i Chambolle-Musigny og er den ene af to Grand Cru marker her, den anden er Bonnes-Mares, der også er 50 % større. Musigny marken måler 10,85 hektar, hvoraf Vogüé ejer hele 7,12 hektar. Næststørste markejer er Mugnier med 1,13 hektar. Mest hypede (læs: dyre) producenter her er Leroy (0,27 ha) og Roumier (0,10 ha). Vogüé ejer den sydligste del af marken, Les Petits Musigny, samt den største del af Le Musigny. Jeg har smagt vine fra et par af producenterne, og hver enkelt glas står skarpt i min hukommelse. 2002 Jacques Prieur, 2005 Mugnier, 2002 Vogüé m.fl. Tak til tidligere chefer og andre gavmilde skænkere, i ved hvem i er 🙂

For mig er vinene fra Musigny altid meget elegante, med stor dybde, uden at blive tunge. Egentlig nok dækkende for hvad stor Grand Cru kan i Bourgogne. Det er lige dét alle andre producenter af pinot noir tilstræber, men ikke opnår. Marken ligger helt fantastisk og jeg har haft fornøjelsen af at stå ved det smukke træ flere gange og kigge ned over Les Amoureusses mod nord, samt den store imponerende Clos de Vougeout mod syd. Midt imellem ligger den lidt oversete Les Petits Vougeot.

Tak til Lars

Min mentor, og første underviser på WSET, Lars Justsen var så gavmild at tage denne 2008 Musigny med på restaurant. Tak skal du have, du er som altid gavmild langt ud over hvad man kan bede om. Restaurant Lyng Dal i Gl. Rye leverede på højt niveau denne aften. Hvor er det fantastisk at se det høje niveau, der findes mange steder rundt i landet.

2008 Domaine de Comtes George de Vogüe, Vieilles Vignes, Grand Cru, Musigny

En afsindig vin at få i glasset og alligevel utrolig rolig. Vi valgte at servere direkte fra flasken, uden dekantering. Vi brugte et Grassl glas, som viste nuancerne meget rent og uden at hive i hverken den ene eller anden retning.

Duften startede roligt. En del ren rød frugt, lidt tørrede urter og så kom de tertiære noter med skovbund og chokolade fint med i billedet. Med tid lukkede vinen mere op, viste flere lag i dybden og blev bare ved med at udvikle nye nuancer. Klart en vin man blot kan sidde og dufte til hele aftenen, men vi smagte alligevel på sagerne.

Smagen talte fra start om balance, på et tidspunkt var der én der næsten nævnte lidt kedelig. Jo mere tid man brugte, des mere fik man også igen. Frugten ligger i mange lag og spænder fra det friske, til de første tørrede nuancer. Fadet er integreret perfekt i smagen, men mærkes godt sammen med tanninerne. Lidt riv i kinderne og ikke bare blød, sød saft. Syren står højt og levende, viser at denne stadig er ung, men den udviklede frugt viste alligevel den perfekte udvikling i alder. For mig blev denne taget på et tæt på perfekt tidspunkt, hvor kombinationen af frisk og udviklet står godt til hinanden. Vi nød kylling med grønt og sauce til, som egentlig blot åbnede endnu et lag op i vinen. Stort og imponerende hele vejen.

Point til vin på dette niveau er altid svært, men jeg ender på 97 point. Der mangler måske lidt mere svung i det yderste af nuancerne, til at hive den de sidste point op til perfektion. Jeg vil gerne tro at der er vine, som sidder niveauet over plateauet på denne. Så tæt på perfektion som man kan drømme om.