Smagning af store Jura vine

Det er slet ikke ofte nok at jeg nyder Jura vine en hel aften. Det havde jeg mulighed for forleden. Jeg havde koblet mig på en smagning der var lagt op i Facebook Vinklub, godt nok en ‘part 2’ men hvem kan sige nej til Store Jura Stjerner, selvom jeg havde misset part 1 😉 

Jeg har gennem årene drukket Jura, hver gang chancen har budt sig. Der har været mange store oplevelser imellem og jeg forstår i den grad den hype der er om området. Som forberedelse til smagningen har jeg snydt lidt og læst op på de enkelte vine, det har jeg noteret i kursiv ved hver vin. Vi nød vinene åbent, med en kort presentation fra værten Daniel, der også havde samlet disse specielle flasker. 

Naturvin eller ej? 

Mange af disse vine kan omtales som naturvin, hvilket jeg vil lade stå næsten udsikuteret, i dette indlæg. Jeg synes at denne sætning beskriver mange af disse vines fremstillingsmetoder ganske glimrende: 

“Certified organic farming with biodynamic practices, and the minimum of intervention to obtain “natural” wines often without sulfur.”  Citat fra én af producenternes hjemmeside.

For mig er det vigtigste i denne sammenhæng, et ønske om at gøre tingene så rene og umanipulerede som muligt. Så længe de har styr på hvad der sker, og vinene ikke er fejlbehæftede. Som jeg ser det, så er naturvinsproducenter anarkister, der ikke ønsker at blive sat i bås. Det gør det vanskeligt at lave en klar defination på begrebet, så lad det endelig blive ved det. Min oplevelse med såkaldte naturvine er kun blevet mere positive i de senere år. Om det skyldes at min toleranceterskel har ændret sig, eller at producenterne er blevet bedre, det skal jeg lade stå usagt. 

Tony Bornard – Le Pinot Noir 2018

Med over 11 hektar er dette en større producent i området, men højt estimeret. Sønnen Tony Bonard har taget over i 2017 og fortsætter stilen her på adressen. Der produceres en del forskellige vine på adressen, denne rene Pinot Noir er ikke toppen af porteføljen.

Første vin i glasset og ikke lige det jeg havde forventet. Rimelig mørk af en pinot noir, og især fra Jura. 2018 årgangen viser måske allerede her sit varme ansigt. Duften bød på næsten overmoden frugt, med sorte elementer mere end bare frisk rød frugt.Lidt perlende fra start, men falder hurtigt til ro. Den sorte stil holder ved med lidt lakrids og syltet kirsebær. Pæn længde. Egentlig en fin vin, bare knap så luftig som jeg havde håbet på. 90 point

Les Bottes Rouges – a côté de julien 2018

Grundlagt af Jean-Baptiste Menigoz i 2011, beliggende i Arbois. Poulsard i flasken, ikke så mange andre oplysninger at finde på nettet. 

Pivfrisk fra start i glasset med syngende rød frugt der danser op af glasset. Jeg smiler straks. En anelse VA, som kun tilfører friskhed IMO. Den røde frugt kantes af salvie og timien og holder sig levende med fin syre. Med tid i glasset dukker en animalsk note op, som klæder vinen, men også viser en tidlig udvikling. Lige nu og her kunne jeg hurtigt få glæde af sådan en flaske. 93 point.

Bruyere Houillon – Ploussard 2020

Fem hektar som dyrkes biodynamisk, uden certificering. Vingården er startet i 2011 af Renaud Bruyère og Adeline Houillon. De kom fra hhv Domaine Overnoy og Stephane Tissot, altså nogle af de bedste producenter i området. Afstilket i hånden og kørt som semi carbonic. Enten er den ren plousard, eller tilsat 35 % trousseau. 

Wow, starter godt nok vildt ud med en heftig reduktiv note, der forsvandt. Arbejder sig flot op af glasset og der kommer en saftig rød frugt frem, som suppleres af yoghurt, ristede græskarkerner og lidt røg. Den friske frugt udviker sig og der kommer et floralt præg, med lidt lavendel. Levende, intens og luftig på samme tid. En stor vin, som jeg gerne ser i mit glas igen. 96 point, måske lidt højt skudt, men jeg nød virkelig denne vin! 

Domaine de Cavalrodes – Arbois Poulsard 2016

Etienne Thibaud der giver den gas her og har gjort siden 2008 hvor han som godt 20 årig startede op. Læs mere her, hvor Christina Rasmussen går mere i dybden med manden og vinene. Der er otte hektar, med mange druer, fordelt på flere marker. Stor fokus på jordbundens indflydelse på de enkelte druer.

Dejligt citat: “The perfect vineyard doesn’t exist… That’s why we have different grape varieties – they have adapted to different soils and places along the way.” 

Virkelig en fed historie, der gør at man har lyst til at opsøge Kronevin for et par flasker. 

Juhu, der her starter bare frisk og lækkert op med en ekspressiv duft. Charmerende, rødfrugtet og lidt krudt. Desværre ryger den hurtigt ned af bakke og falder fra hinanden. Den bliver for animalsk i næsen og smagen tynder ud og bliver vandig. Trist, den vil jeg gerne smage i en ung version! Urimeligt at give point her, men den nåede i den grad at pirre mig. 

Allante Boulanger – Amalgamé 2020

Læs mere om producenten her

Cuvée der kommer fra en parcel, som de overtog i 2011. Her er plantet et mix af druer, der høstes og gæres sammen. Lagres på 300 liter barrique i 12 måneder inden aftapning. Druerne er petit beclan, gamay, trousseau, poulsard og pinot.

Kål, som hurtigt smutter igen. Syltet kirsebær og sorte brombær. Den river lidt i smagen til at starte med, men falder til ro og bliver en meget rolig og nem vin. Nærmest cremet struktur og slet ikke så vild som etiketten tilsiger. Stor dybde og kompleksitet der gjorde den interessant for mig. Meget givende og umiddelbart en nem vin. Jeg nød dog dybden og fandt flere lag der dukkede op. 93 point

Domaine de Saint Pierre – Le Rouge 2021

Drevet af Fabrice Dodanne, som dyrker alle marker økologisk. Importøren Lieu-Dit kalder vinene for dramatiske, vi må se 😉 Denne er klassisk blend fra området med pinot noir og poulsard. 

Uha, der er skruet op for friskheden og livet med denne. Den kan så meget og byder straks ind med charme og frisk frugt. Virker præcis og meget tydelig i sit udtryk; her kommer søde røde bolcher dansende med et grønt knæk. Lime, eller lidt friske bøgeblade. Saftig og læskende vin, der nyder godt af at være så ung i dette selskab. Vildt lækker stil har jeg noteret. 94 point

Min konklusion på de røde Jura vine

Vigtigt at dette er på baggrund af denne smagning og disse vine, netop som de viste sig denne aften.
Jeg tænker at disse vine skal drikkes unge, det er ikke fremstillet med lagring som udgangspunkt. Det er friske levende og sjove vine, når de er bedst. Det er vine der kan nydes til lyst kød og i selskab med folk der ønsker lidt kant på vinen, uden for stor dybde.

Tanniner så vi ikke meget til, hvilket man heller ikke kunne forvente. Trousseau var desværre ikke repræsenteret til denne smagning, det er også en drue der kan noget. Prislejet i visse af disse vine er jo helt balstyriske, for mig passer det fint under 500,- for denne type af vin. Det er helt klart en kategori jeg gerne vil drikke mere af i fremtiden, både nogle af disse, men også andre producenter. 

Tid til de hvide Jura vine

Domaine Marnes Blanches – Les Molates 2020 Cotes du Jura

En producent jeg har nydt en del gange og altid været glad for. Medium domæne på 10 hektar. Fremstiller vine i meget ren stil. 

Denne vin er savagning, høstet ved 25 hl/ha. 11 måneder på fad, tappet med en knivspids svovl, som importøren Extra Brut skriver her

God start og herligt liv i glasset. Ret modent udtryk, hvor smør og brioche brød spillede stort ind. Moden tropisk frugt og nærmest tung i munden. Alligevel holdes den skarp af mineralitet og høj syre. Fuld smæk på, uden så meget elegance, men med masser af dybde. Det vælter nærmest frem med modne gule æbler. Flot vin. 91 point. Ville elske at smage denne lidt yngre. 

Allante Boulanger – Phenomeynal 2018

En producent som importøren Kronevin har lidt mere info om her. To venner der arbejder i to kældre, sammen. Lille vingård, der har opkøbt små parceller gennem årene. Den ene arbejder hos Labet og det må formodes at stilen går i samme retning. Denne vin er chardonnay og lagret i 24 måneder på fad, tappet naturligvis uden filtrering eller sulfitter. 

Fænomonal bør jeg straks kalde, men helt så vild var den måske ikke. En lille oxidativ note til at starte med. Ristede nødder, hvedekerner og biochebolle. Frugten er mere syltet appelsinskal og gamle æbler. Den er meget givende og bevæger sig rundt i spekteret, lige så længe man har den i glasset. En fed vin, som byder sig godt til med masser af frugt og et ostet element! 93 point 

Les Pieds Sur Terre – Savagnin ouillé 2021

3. generations vinmager Valentin Morel, der med dette brand kører sin egen stil. Han er uddannet jurist, men driver i dag både det mere traditionelle Domaine Morel, samt sin egen mere outrerede serie under navne Les Pieds Sur Terre (betyder: Føderne på jorden) 

Denne vin er ouillé, hvilket betyder at den er lagret i fade der er toppet op, uden florlag på toppen. 40 år gamle stokke og høstet ved 25 hl/ha. Både alkoholisk og malolaktisk i ståltanke, derefter lagring på demi-muds á 500 liter i hele 20 måneder. <20 mg/ltr. sulfit. Mere hos producenten her  

Rivende syre i næsehårene, der skjules intet her. Springer op af glasset med ristet popcorn og gule blomster. Klart nogle oxidative indslag fra de 20 måneder på fad, hvor de ristede hvide mandler spiller godt med. Præcis og frisk i stilen. Frugten gik i retning af abrikos og fersken. Lækker og sjov vin. 93 point

Ganevat – Les Rescapés 2017 Cotes du Jura AOP

Stor klassisk producent, med masser af hype. Alt her kører så naturligt som muligt. Der er sagt og skrevet meget om Ganevat andre steder, så den lader jeg stå der.
Denne vin er savagning ouillé, økologisk dyrket og lagret tre år på store fade. Denne årgang var svær, præget af frost, så al savagning fra domænet er i denne vin i 2017. 

Stor vin, som startede lukket, men kom blæsende fra baghjul. Der blev budt ind med alt hvad jeg kunne drømme om. Frisk stenfrugt, urter fra haven, moden pære og så alt det andet sjove. Her var marzipan, honning, blomster og brunet smør. Dybde og frisk æterisk flyvende charme. Beklager, men dette var bare aftenens stjerne. 97 point er nok lidt højt sat, men gav os mulighed for at fortsætte vores diskution om point. Hvad skal der egentlig til, for at denne skulle have 100? Denne aften var det perfekt og vi nød den allesammen. 

Dolomies – Maigré Tout 2021

Lille domæne der arbejder medfem hektar vinmarker, som naturligvis dyrkes biodynamisk. Vineriet er ejet af Céline and Steve Gormall og har ikke en hjemmeside. Malgre Tout vinen er sammensat af savagnin og chardonnay. 

Pæn vin, som måske faldt til jorden efter Genevat, eller bare ikke var bedre. Jeg fandt den simpel og uden den store kompleksitet. Fin frisk hvidvin, bare uden dybde eller spræl. Surt, da det var aftenens eneste magnum. 

Mine tanker om de hvide Jura vine

Det her er områdets claim to fame, med god ret. Det var vilde vine og både chardonnay og savagning viste deres værd. Det er vine med dybde, kompleksitet og stadigvæk en friskhed der pirrer sanserne. Super lækre vine, hvor pris og kvalitet i mange tilfælde hænger godt sammen.

Domaine de la Borde – Vin Jaune 2015

Lille domæne på 5 hektar med marker i Pupillon og Arbois. Certificeret økologisk siden 2012 men arbejder i dag biodynamisk. Denne Vin Jaune er naturligvis ren savagnin, lagret i 82 måneder under flor, uden at fadene er blevet toppet op. En unik stil, som har mange smagsnoter der peger i retning af tør Sherry. 

Masser af næse, masser af kompleksitet og super intens. Valnødder, tørret gul frugt, tørret citron og grillet citron. Det vælter op i fin stil, men der er også meget fra flor-lagringen. Masser af gærnoter, hvid kalk og præcision i syren. Smæk siger den og river godt. Der er dybde, men ikke så meget spræl. Helt klart et glas jeg ville nyde et ekstra af, uden problemer. 93 point

En dejlig aften, endnu engang tak til Daniel for at arrangere.