Ja, Grand Cru Barolo eksisterer jo ikke som en officiel klassifikation. Det er måske endda frækt at trække dette franske udtryk ned over de stolte italienere. Denne aften blev Valter Fissore dog ved med at trække tråde til Bourgogne. I mine øjne er det ikke nødvendigt at trække Bourgogne Grand Cru ind i sammenligningen, men det gør dog forståelsen så meget lettere. Så meget imod hvad jeg normalt ville gøre, så bruger jeg sammenligningen i dette indlæg.
Reklame! Inviteret til smagning af The Wine Company der importerer Barolo fra Cogno Wines.
![](https://i0.wp.com/www.vinkreutzer.dk/wp-content/uploads/2025/02/Cogno-Barolo.jpg?resize=640%2C281&ssl=1)
Cogno Wines er et familievineri, beliggende i byen Novello, i Barolo distriktet. Vineriet drives i dag af Nadia Cogno, der er datter af grundlæggeren Elvio Cogno, samt hendes mand Valter Fissore. Denne aften havde vi fornøjelsen af Valter, der fortalte vidt og bredt om Piemonte, Barolo, Novello og ikke mindst Cogno Wines.
Grand Cru Barolo, eller MGA
I Barolo er der som sagt ikke Grand Cru, men der er indført MGA, det kan du læse alt om her. Kort fortalt er det en kortlægning af Barolo, som nu er delt op i 170 “cruer’er”, enkeltmarker, samt 11 kommuner. Hver sit navn, som man kan tilføje til Barolo DOCG, hvis man lever op til alle krav i lovgivningen. En MGA påpeger egentlig kun et nærmere bestemt dyrkningsområde, ikke en højere kvalitet. I en verden hvor vi som forbrugere gerne vil vide præcis hvor vinen kommer fra, så er dette vejen frem. Når Valter laver sammenligningen med Bourgogne, så giver det god mening. Både for forståelsen og markedsføringen.
![](https://i0.wp.com/www.vinkreutzer.dk/wp-content/uploads/2025/02/Valter.jpg?resize=640%2C396&ssl=1)
Cogno ejer 17 hektar med vinmarker med størstedelen af deres Barolo plantet i MGA Ravera. Her fremstilles fire forskellige vine, som udtrykker hver deres identitet fra denne MGA. Cogno fremstiller i alt 130.000 flasker, heraf 55.000 flasker Barolo. Valter og familie er meget opmærksomme på de enkelte kloner af nebbiolo-druen, som bruges til fremstilling af Barolo. De første vine var blandet af forskellige kloner, de sidste rene udtryk af mark og kloner.
Vinfremstilling hos Cogno Wines
Alle fire vine fremstilles stort set efter samme opskrift. Markerne dyrkes med bæredygtig indstilling. Druerne høstes når smagen er der, og tallene siger det rigtige. Vinene gennemgår en traditionel fresmtilling i kælderen. Gæringen foregår over 40 – 50 dage med skindet, men kun med let pump over de første dage. Herefter lagres vinene i forskellig længde på store fade, op til 50 hl. Siden 2019 årgangen er der arbejdet med stilke/whole bunch i produktionen. Det var tydeligt i smagen at vinen fra 2019 og 2020 havde et luftigt, let grønt præg. Det klædte dem rigtig godt.
![](https://i0.wp.com/www.vinkreutzer.dk/wp-content/uploads/2025/02/Cogno-Barolo-gate.jpg?resize=640%2C651&ssl=1)
Denne aften var vi inviteret til at smage ti forskellige Baroli fra Cogno, fra de fire marker og i forskellige årgange. Generelt så var alle vinene super elegante, med ekstrem lys farve og stor smagsintensitet. Her følger mine noter på de enkelte vine. Jeg har ikke tildelt point denne aften, men vil sige at jeg var aldrig under 91, men absolut på den anden side af 95.
2020 Cogno, Cascina Nuova, Barolo
![](https://i0.wp.com/www.vinkreutzer.dk/wp-content/uploads/2025/02/Cogno-Cascina-Nuova.jpg?resize=640%2C349&ssl=1)
Denne Barolo er sammensat af flere kloner, og druer fra de yngre vinstokke omkring 25 år gamle. En del er plantet i 2003, hvor familien genplantede meget. Denne er lagret 24 måneder på fad. Valter vil gerne med denne byde på en åben og drikkeklar Barolo, selv i en ung alder. Det lykkes ganske godt. I Bourgogne sammenhæng må dette være kommune-vinen.
Frisk, saftig og nem at drikke. Utrolig charmerende og floral i sit udtryk. Fint smæk på tannin, uden at rive gummerne ud af hovedet. Balance og helt klar til at drikke. En blød årgang, der allerede nu er charmerende.
2019 Cogno, Cascina Nuova, Barolo
Forrygende næse der bare springer op. De fine røde frugter suppleres af en urtet kant der blev ved med at trække mig tilbage til glasset. Slank i munden, med fin struktur og sorte kirsebær.
2018 Cogno, Cascina Nuova, Barolo
Moden, uden at være varm. Blød frugt karakter, som giver markant større mundfylde end de to første. Domineret af fin rød frugt og står helt klar nu og de næste fem år. Herlig vin at nyde nu.
2020 Cogno, Ravera, Barolo
![](https://i0.wp.com/www.vinkreutzer.dk/wp-content/uploads/2025/02/Cogno-Ravera.jpg?resize=640%2C369&ssl=1)
Denne kommer fra en parcel, på Ravera MGA. 40 – 50 år gamle stokke af de to kloner lampia og michet. En klassisk Barolo, som har potentiale til et langt liv. Vinen lagres 24 måneder på store fade inden aftapning. Nu er der kommet mark-navn på og i bourgognesammenligningen nærmer vi os 1er cru.
2020 Ravera får 30 % stilke og det fornemmes i næsen, der løftes op med florale noter og et grønt element. Ret lys i den røde frugt, men alligevel god fylde i munden. Bliver lidt mere rå i sin tannin/syre struktur. Knuste sted, blåbær og til sidst det friske grønne element.
2019 Cogno, Ravera, Barolo
Åben og charmerende, med en stor dybde, der blev ved med at afdække nye lag af frugten. Forrygende næse, som igen viser noget friskhed fra ’19 årgangen. Stram i betrækket med kirsebær, sten og en kølig mineralsk afslutning. Helt klart en flaske det kunne være fedt at følge over en aften.
2018 Cogno, Ravera, Barolo
En mørkere vin med blødere udtryk på alle paramtre. Klar til at danse. 2018 er her båret af frugten, som er nuanceret og flot, men uden den grønne kant i de yngre udgaver. Flot dybde med mørke modne kirsebær.
2019 Cogno, Bricco Pernice, Barolo
![](https://i0.wp.com/www.vinkreutzer.dk/wp-content/uploads/2025/02/Cogno-Bricco-Pernice.jpg?resize=640%2C261&ssl=1)
En enkelt parcel igen, som kan sammenlignes med 1er cru niveau. Her er ekstra varme og kun klonen lampia anvendt. De fleste stokke er op til 50 år gamle. Denne får tre år på fad og der er brugt 100 % stilke til 2019 årgangen. Denne kunne frigives som Riserva, men det bruges først på sidste vin i porteføljen.
Intens næse, der udvikler sig konstant. Starter med en del stilk, som så bliver blæst væk af friske røde kirsebær. Der kommer jord, så appelsin og hele tiden holder den sig svævende. Smagen er rå, nu river tanninen godt i gummerne. Utrolig fokuseret of flot vin. Levende og dansende, med masser af tyngde.
2018 Cogno, Bricco Pernice, Barolo
Bred og åben stil, hvor stilkene ikke holder på frugten. Den bliver mere gavmild og staedig elegant. Der er kølighed, mineralitet og friske urter. Det er en vild vin i smagen, hvor der er stor fylde og tyngde. Lidt voldsom i stilen.
2018 Cogno, Vigna Elena, Riserva, Barolo
![](https://i0.wp.com/www.vinkreutzer.dk/wp-content/uploads/2025/02/Cogno-Vigna-Elena-1024x518.jpg?resize=640%2C324&ssl=1)
Kun klonen rosé, som er meget sjældent brugt alene. Vinstokkene er plantet i 1991, samme år som Valter og Nadia Cognos datter; Elena. Der bruges ingen stilke i produktionen her, da klonen ikke modner nok til at det kan lade sig gøre. Riserva betegnelsen opnår den ved længere tids lagring. 36 måneder på fad og 24 måneder på flaske inden frigivelse. Her taler Valter med god grund om sammenligning med Grand Cru Bourgogne og i hvert fald en af deltagerne i smagningen kunne nemt følge denne tanke.
Uha, det er lækkert. Komplekst på en hel ny måde. Kan netop det som denne verdens største vine kan; at kombinere dybde med luftighed og stadig hænge perfekt sammen. Florale noter sniger sig lidt genert op af glasset. Den er flyvende i munden, hvor kirsebærfrugten finder hvile på salvieblade. Med tid åbner den mere op og viser dybden.
2017 Cogno, Vigna Elena, Riserva, Barolo
Helt vild vin som springer ekspressivt op af glasset. Røget bacon, nyslået flintesten, fokus på frisk rød frugt. I munde er vinen nærmest rivende frisk og virker ikke som dagens ældste glas. Rødfrugtet med fin integreret tannin. Kompleks, uden at blive tung. Wow – det er stor vin.
Samlet set
Samlet set synes jeg ikke at det er Grand Cru Barolo, før vi rammer den sidste vin, så forstår jeg sammenligningen. Cogno laver helt klart Barolo i en floral og elegant stil, hvilket også er et aftryk fra deres beliggenhed i Novello. Det er fremragende vine, nu må jeg jagte andre vine fra dem. Barbera og især den sjældne grønne druesort nascetta, er Cogno specialister i. Igen, tak til Steen og Lars fra The Wine Company.
![](https://i0.wp.com/www.vinkreutzer.dk/wp-content/uploads/2025/02/Cogno-Barolo-glas.jpg?resize=640%2C302&ssl=1)