En hyggelig aften, med en god kammerat. Frank havde lavet lidt god kylling med grønt, vi hyggede os med fire gode flasker, der på ingen måde blev tømt. Vi fik også vendt verdenssituationen og talt om hvordan vin er kultur, eller måske kunst. Der tales meget om nedgang i salget af vin, det er jo blot en konstatering af at kigge på nogle tal. Mit bud, er at det er de ligegyldige vine som falder i salg, med store mængder. Det er min opfattelse, at en del af kundesegmentet har en stigende interesse for hvad de drikker. De vil vide historien bag, høre om vinmageren, lære om terroir og så videre. Den interesse må være stigende. Det er positivt. Det behov kan vi dække hos de specielle vinhandlere.
Vin er kultur, eller kunst
![](https://i0.wp.com/www.vinkreutzer.dk/wp-content/uploads/2025/02/Vinglas.jpg?resize=640%2C307&ssl=1)
Vin er kultur, eller måske snarere kunst. Det bør værdsættes på sammen måde, som et smukt maleri i stuen, de blide toner der kommer ud fra anlægget, eller hvad vi ellers anskuer som kunst. Kunst er hvad beskueren observerer, husker jeg en gammel definition. For mig, er god vin kunst, for nogle, er vin måske blot en ledsager til deres måltid. Sandsynligheden for at du anskuer vin som kunst, er ikke så lille, efter som du sidder og læser denne blog. Jeg vil mene at jo større viden du har om den vin du drikker, jo større er sandsynligheden for at du vil anskue din vin som kunst. I dag er der mange muligheder for at lære mere om vin.
Vinuddannelse
Der er i dag mindst tre udbydere af vinuddannelse i Danmark, nogle specialiseret mere i én retning end andre. Vi har, hos Vinuddannelse.dk, udbudt WSET uddannelser til private, og professionelle, i snart 10 år. Det er en fornøjelse at se hvordan eleverne spænder bredt. Der er unge mennesker, der lærer lidt om vin, mens de studerer på universitetet. Der er elever fra vinbutikker og folk der har været i branchen længere tid end mig. Der er pensionister, som nu har tiden til at få styr på deres interesse for vin. Hver eneste er en fornøjelse at undervise. Vi undervisere gør hvad vi kan for at løfte niveauet, og det kan heldigvis aflæses i vores beståelsesprocent, der ligger langt over gennemsnittet for WSET på verdensplan.
![](https://i0.wp.com/www.vinkreutzer.dk/wp-content/uploads/2025/02/Vinuddannelse.jpg?resize=640%2C458&ssl=1)
Din viden kan også komme fra at være observant, når du nyder et glas. Huske hvorfor du bedre kan lidt Chateau X, end Domaine Y. Der er tusinde kilder, i form af bøger, podcast, Youtube, vinsmagninger m.m. Det komplicerede kan være at vælge. Om vin er kultur, eller kunst, det kan du beslutte.
Nå, tilbage til den aften. Fire flasker, alle serveret blindt.
![](https://i0.wp.com/www.vinkreutzer.dk/wp-content/uploads/2025/02/La-louviere-2004.jpg?resize=640%2C491&ssl=1)
2004 Château La Louvière blanc, Pessac-Leognan
Så smuk gylden i glasset, med flot blank overflade. Blankhed i overfladen ved gamle vine, indikerer tydeligt for mig at vinen er i orden. Duften var moden, med noter af hø, honning, tørret frugt og frisk citrus. Masser af dybde og kompleksitet. En lille oxidativ tone til at starte med, men den forsvandt. Smagen var præcis med en piskesmæld af syre på tungen, som skar gennem den smukke modne frugt. Hengemte citroner, tørrede blomster og en god mundfylde.
Gæt: Tydeligvis fransktalende, ikke fed som Bourgogne eller Rhone. Syren for præcis til at være Loire. Fadet til stede. Endte med at gætte Carbonnieux 2001, hvilket jeg var godt tilfreds med. Hvor er det bare undervurderet med hvid Bordeaux!
![](https://i0.wp.com/www.vinkreutzer.dk/wp-content/uploads/2025/02/Bachelet-Marcherelles-Chassagne.jpg?resize=640%2C483&ssl=1)
2022 Jean-Claude Bachelet, Les Macherelles, 1er Cru, Chassagne-Montrachet
Meget hjemmevandt næse, helt klart stor hvid Bourgogne, fra én af de tre kommuner. For mild til at være Meursault, ikke røget nok til Puligny, så mit gæt fra start var Chassagne. Utrolig charmerende næse, med en god kombination af frugtintensitet der trækker i næsehårene og lidt ristet fad, der giver ekstra kant. Smagen er smukt afstemt, hvor fadet er med, uden at vinde kampen. Det er frugtdrevet, med en høj mineralitet og sprød afslutning. Pivlækker Bourgogne, på et niveau lige under de bedste 1er cru marker. Det eneste der manglede var et nøk af koncentration, men så havde den til gengæld tifold charme og karakter.
![](https://i0.wp.com/www.vinkreutzer.dk/wp-content/uploads/2025/02/Ramonet-2016-Morgeot.jpg?resize=640%2C401&ssl=1)
2016 Domaine Ramonet, Morgeot Rouge, 1er Cru, Chassagne-Montrachet
Medbragt af mig, serveret lidt varm. Franks første gæt var oversøisk, hvilket jeg godt kunne følge. Der var en lille kant af sødme, i både duft og smag. Utrolig ekspressiv stil, der springer op af glasset, med fuld smæk på rød frugt. Intens i smagen, hvor den høje syre gør at man næsten kæmper for at få luft nok. Utrolig levende og slet ikke faldet til ro. Den udviklede sig meget og især gav den slip på sødmen, for at stramme mere op. Det klædte den. Saftig er et utrolig dækkende ord. Passede perfekt til den udbenede kylling med grønt. Endnu engang var jeg meget overbevist om hvor flot rød Ramonet fremstiller.
Både Frank og jeg, har på det senest smagt nogle hvide fra Ramonet, der ikke har været helt oppe og ringe. Derfor havde jeg valgt at medbringe en rød, af høj kvalitet, for at se hvordan det gik. Vi var begge ret glade.
![](https://i0.wp.com/www.vinkreutzer.dk/wp-content/uploads/2025/02/Sobrino-Barolo-2016.jpg?resize=640%2C498&ssl=1)
2016 Edoardo Sobrino, Pisapola, Diano d’Alba, Barolo
Endnu engang må jeg slå mig selv i hovedet: Hvorfor drikker jeg ikke mere Barolo, og Barbaresco? Det var så overbevisende, fra første snif blev jeg glad. Slet ikke i tvivl om hvad der blev serveret, så tydelig Barolo at jeg kun kunne blive glad. Jeg er ikke dygtig nok til at gætte kommuner i Barolo og Diano d’Alba er heller ikke den mest udbredte. Tror at jeg gættede lidt ældre. En herlig insisterende duft, med tørrede roser, violer og umodne jordbær. Smæk på syren, men alligevel meget tilforladelig for så ung, og god, årgang. Lang vibrerende eftersmag, der kun gav lyst til mere. I øvrigt var duften så flot, at Frank havde tømt sit første glas, inden jeg kom i gang med at smage. Vini di meditazione, er så smukt et italiensk udtryk. Denne kunne jeg meditere over i lang tid, hvis blot de rigtige toner også kom ud af højtalerne.
Tak til Frank for en hyggelig aften og F*** Movia, for at bussen kørte mere end fem minutter før køreplanen. Tak til Taxa – endnu engang.
Disclaimere:
– Frank impoterer Bachelet gennem sit firma *blancs og Barolo gennem Vin Amore
– Jeg har solgt Ramonet hos Suenson
– La Louviere er købt fra en restaurant, til skarp pris. Ingen drikker gammel hvid Bordeaux