En mikro-producent i Bourgogne, som ejer sine egne marker og ikke går på kompromis med noget. Det er Domaine Berlancourt. Vi snakker 1,5 hektar, som ikke har nogen fancy appellation og derfor blot tappes med Bourgogne AOC på etiketten. Men, lad dig ikke snyde, det her er ekseptionelt og ekstremt på mange måder. Jeg var inviteret til at smage et par flasker, hos den danske importør; *blancs.dk. Det er små mængder der er kommet til landet, så det var bare med at stikke glasset frem.

Denne aften var vi fem mand om bordet, for at nyde og snakke, om vinene fra Domaine Berlancourt. Søren (x bog- og vinhandler) og Christian (foto), samt Frank fra *blancs og den svenske blogger Ole Bergman, som er specialist i Bourgogne, læs hans blog!
Domaine Berlancourt
En lang historie kort: Grundlagt i 2008 af Adrian Berlancourt og hans far Pierre. Med oplæring hos Sauzet og Trapet var grundstenene lagt. Yderligere venskaber med Coche-Dury og tidligere vinmager hos DRC, som i dag rødgiver hos Berlancourt. Det lyder jo alt sammen meget godt. De få parceller dyrkes økologisk, med stor respekt for naturen. Der høstes ekstremt, både sent og med latterligt små udbytter, under 15 hl/ha. Der lagres kun på gamle fade, næsten uden batonage. De hvide kan ligge i op til tre år. Det er i runde tal 1/4 del af hvad der er tilladt til denne appellation. Chardonnay spiller førsteviolin, men der laves også både aligoté og pinot noir. Læs hele historien hos den glade importør her.
Vi nød et par andre flasker denne aften, men her er noter på de tre vine vi smagte fra Domaine Berlancourt.

2022 Berlancourt, Cuvée Sous le Bois, Bourgogne Aligoté
Reduktiv fra lang tid med bundfaldet i fadet. En del brødnoter, der blev ved med at understrege dette element, på en meget seriøs måde. Frugten stod moden, med syltede citroner og en del friske blomster. Høj intensitet i munden, hvor denne ville rigtig meget. Med en drue der ofte lever på bare at være frisk, så var det en udfordring. Vinen klarede det super flot og talte mere om hvid Bourgogne, end om at være aligoté. Og, hver gang man fik den tanke, så viste den sin druekarakter igen. Det florale element og den lidt mere markerede syre, var tydeligt fra aligoté-delen af vinen. Fremragende balance og intensitet i denne vin.

2021 Berlancourt, Cuvée les Champans, Blanc, Bourgogne
Dette er den største af de tre hvide fra Berlancourt. Udbytter på 12 hl/ha, lagring i tre år på gamle fade med bundfaldet, men uden at blive rørt op. Det giver både nogle reduktive noter, men også en stille oxidation. Det er lidt modsatrettet, og det tog da også noget tid inden tingene faldt på plads. Måske de egentlig først var rigtig på plads dagen efter.
Uha, det er ikke nemt at gå til. Måske den skulle have været dekanteret et par timer i forvejen. Utrolig reduktiv og selv med tid forsvandt dette aldrig helt. Igen en vin der vil en hel masse, fra et knap så berømt terroir. Den lægger i kakkelovnen til et brag af et fyrværkeri, som aldrig helt blev forløst i løbet af aftenen. Sikker på at det sidste glas hos Frank på dag to viste klart bedre samling. Frugten er vild og taler nu mere chardonnay, end aligoté, hvilket jo giver god mening. Det er også en vin der formet af sin fremstilling. Ultra lave udbytter, blev der sagt 12 hl/ha? Det giver koncentration og tæthed i hele vinens opbygning. Igen, lang tid på bundfaldet, hvilket til sidst åbenbarede brødnoter som i en stor Champagne. Jeg tænkte stor Marguet. Vinen har en opbygning på både reduktion, fra gærceller, samt småoxidering, fra tre års lagring på gamle fade. Det tilfører mange lag, til en koncentreret frugt, så den kræver tid for at samle sig. 2021 var i dette tilfælde en ung baby, med et forrygende potentiale.

2022 Berlancourt, Pinot Noir, Bourgogne
Igen ekstremt arbejde i marken. Lave udbytter og druer der først høstes en uges tid efter naboerne. Derefter whole cluster fermentering, med 100 % stilke. Det giver igen noter der driller lidt; meget moden frugt, men ikke overmoden. Læg dertil de grønne noter fra stilkene. Min hjerne skulle lige kombinere de to ting. Det samlede billede var rigtig godt!
Liv og glade dage var overskriften på denne vin. Rød, næsten syltet, frugt der bare arbejdede rundt. Urter og stilke der lagde sig ikke bare under frugten, men krævede sin egen plads i glasset. Ekstremt udtryk igen, der lige skulle sætte sig. Vi skulle lige finde vinen og den skulle lige sætte sig i glasset. Frugten i sig selv er ret moden, men er så flot sat sammen med salvie og grøn kant fra stilkene. Det her startede meget charmerende, og næsten simpelt, men lagde bare flere lag på og blev ved med at være interessant. Super lækker vin, der leverer langt over sin ydmyge appellation.
Samlet set om Berlancourt.
Samlet set må jeg sige at vinene fra Domaine Berlancourt er af super høj kvalitet. Det er vine der udfordrer dig, ikke giver ved dørene, lever og udvikler sig. Denne aften smagte vi også vine fra mere klassiske producenter, som alle blev sat lidt til dørs, alene på det liv som der var i disse tre flasker. Jeg ville elske at smage disse vine over endnu længere tid, og især igen om et par år. Der er så mange lag, som kun venter på at blive skrællet af. Køb, smag, gem, drik, nyd liver for pokker!