En guide til Riga

Måske ikke en guide til Riga, mere en beskrivelse af vores tur til Riga. Denne guide vil pege dig i retning af gode spisesteder, vinbarer der er værd at besøge, samt attraktioner som giver dig noget baggrund om byen og landet, samt forslag til stedet at bo i Riga. Først de klassiske, derefter fokus på restauranter i Riga, som vi fik prøvet.

Hvor skal man bo i Riga?

Riga by er ikke særlig stor, men alligevel er der rimelig stor forskel på hvor jeg vil anbefale dig at booke hotel. Tidsmæssigt er byen ikke meget større end til 2 – 3 dages besøg.

Den Gamle Bydel er fyldt med barer og klubber til om aftenen. Der ligger også alle de turistattraktioner som vi alle bør se. Der er også gode spisesteder, men i den grad også turistfælder. Hold øjnene åbne.
Lidt nordpå er helt klart der vi skal bo næste gang. Området omkring LoWine vinbaren, hvor der er fyldt med vinbarer, vinbutikker, små hyggelige caféer og restauranter. Det er helt klart her det sker, for det mere modne publikum.

Attraktioner i Riga

Det er jo altid et spørgsmål om hvor meget man gider og lyster. Vi kan godt lide at få et indtryk af historien, når vi rejser til et nyt område. Vi går heller ikke af vejen for et godt kunstmuseum. En kirke eller to ryger også ofte på vores liste. Tre ting jeg helt sikkert vil anbefale er:

  • Besættelsesmuseet. Helt klart en anbefaling til en dybdegående viden omkring landets historie. Det tager lidt tid, men er det hele værd. Start her, for at have den optimale viden inden du begiver dig videre ud i byen, så er tingene sat i relief fra start.
  • The Corner House. Tidligere hovedsæde for KGB. En dyster og sort del af byens historie. Tag dig tid til en rundvisning.
  • Peterskirken. Med et tårn der kan give flot udsigt over byen. Et hyggeligt besøg, der viser hvor byen strækker sig til. Ganske fin kirke.

Der er masser af andre musseer, vi nød at besøge Nationalmusseet, som ligger i hjørnet af en af de store parker. Flere andre kirker og musseer kan også bidrage ekstra til historien. Meget af byen blev bombet under 2. verdenskrig, hvilket gør at mange kirker og store bygninger er genopbygget derefter.

Restauranter i Riga

Der er få restauranter med stjerne i Guide Michelin, men det skal nu ikke være den eneste madguide at læne sig op af. Vi valgte ikke at gå 1-stjernet, da det slet ikke var det budget vi var ude for at bruge. På 1-stjernet Michelin restaurant kunne vi set at det ville nærme sig en regning på 4000,- kr for os to. Vi valgte en Bib gourmand, som plejer at være et godt pejlemærke.

Anders Husa og Kaitlin er en anden god mulighed, når man søger gode råd. Dem har jeg stor tillid til og kan stærkt anbefale. Ja, de spiser også helt dyrt, men kan ofte anbefale gode steder til en rimelig penge. Det nød vi ved flere lejligheder.

Her kommer en liste over de steder hvor vi havde gode oplevelser i Riga:

LoWine – vinbar og spisested

En uprætentiøs vinbar, med dejlig afslappet stemning. Lowine byder på små fine serveringer og et glimrende internationalt vinkort. Gode flasker i både natur og mere konventionel stil her. Der var rigeligt til at gøre os begge glade og tilfredse. Jeg fik testet en Petnat fra Georgien, der både var frisk og ren i udtrykket. Vi var her af flere omgange og alle serveringer, og glas, levede op til vores forventinger. Kaffen – ja, den var sørme også god!

Glimrende serveringer fra Lowine i Riga.

Tails – en fiskerestaurant i Riga

Tails er en restaurant i Riga der er specialiseret i tørret fisk, på den bedst tænkelige måde. Der er flere steder at sidde, vi kom, måske ved en fejl, til at sidde i baglokalet. Der er ellers en fed disk og stort åbent lokale ud mod gaden. Dejligt udvalg af retter og vi nød hver en servering. De første deleforretter var super delikate. Vinkortet var småt og sløvt, vi fandt dog en glimrende hvid Terre Nere fra Sicilien. Denne restaurant kan stærkt anbefales.

Næste dag havde vi bib gourmand fra Michelin på planen. Vi havde bevidst valgt denne, for at prøve noget mere lokalt mad.

Milda restaurant

Tungt at se på med gammelt trist facade, interiør fra 2000 og ellers en lokal menu.

Fruens forret med rødbede var aftenens bedste indslag.

Min hovedret, fra Litauen, var kartofler med bacon og creme fraiche. Kartofler varmet i mikroovn. Jeg var ærlig talt lidt overrasket over hvordan denne restaurant er blevet omtalt i Michelin. Denne kan ikke anbefales.

Peppo’s Pizza

Absurd lækker pizza, som i virkelig verdensklasse. Vi fandt denne lidt ved et tilfælde og havde heldigvis booket til frokost. Super pizza og et mikro vinkort. De har kun åbent april måned ’25 på denne adresse, men åbner andet sted i byen. Spis pizza hos Peppo i Riga – alt andet vil være tosset!!

Forest restaurant

Forest restaurant var vi blevet anbefalet, og kan roligt anbefale videre. Der var dog lidt kaos denne aften, da et polterabend selskab fyldte en del. Køkkenet er klassisk med inspiration fra Italien og Frankrig. Min capaccio var lige som jeg håbede og fruens gedeost med salat til start var også godkendt. Vi fik hhv. fisk og kød til hovedret, som begge var ganske glimrende. Igen lille med fint vinkort, vi drak Barbera fra Vietti til ca. 300 kroner.

Der er helt sikkert mange andre ganske glimrende restauranter i byen, som vi gerne hører om hvis du har spist der. Her er en kort liste over restauranter som vi ikke fik prøvet, men som også stod på min liste, hvis vi havde haft flere dage til rådighed:

  • Rozengrals. Lokal med nærmest teater omkring maden.
  • Barents. Fine dining
  • 3 pavaru. 3 kokke i køkkenet, lokalt med nyt præg. Lød virkelig godt.
  • Kolonade. Smuk beliggenhed i parken, med pænere mad.
  • Shoyu. Sushi og japansk, på højt niveau.
  • Masa restaurant.

Vinbarer findes meget i samme område som Lowine, hvor det er butikker der også serverer vin og lidt hapsere. Det ser ganske hyggeligt ud. Vinudvalget er ret stort, med fokus på klassikere fra europæiske lande.

Priser i Riga

Det er lidt billigere end Danmark, men ikke rigtig rørende billigt. Restauranter er godt prissat, især på vinene. Øl på bar og klub kan vi ikke tale med om.

Samlet set kan vi stærkt anbefale en tur til Riga. Tag det som en forlænget weekend, nyd den lidt tunge historie og lad os ikke glemme den tid som Letland, og de andre Baltiske lande, har gennemgået. Besat af først den ene nation, derefter befriet af sine næste besættere og sådan er det fortsat. Lige nu er Letland frit og har egentlig kun været det siden starten af 1990erne. En ung nation, der har meget at byde på.